nieuws

Goedkope Chinese huizen te duur voor Suriname

bouwbreed

paramaribo – De voordelige financieringsovereenkomst die de Surinaamse regering heeft afgesloten met China voor de bouw van goedkope woningen, blijkt flink tegen te vallen.

China heeft miljoenen euro�s geleend tegen volgens de Surinaamse bestuurders �zeer gunstige voorwaarden�, maar de aannemers die het Aziatische land stuurt, blijken ruim twee keer zo duur te zijn als Surinaamse bouwbedrijven.

China stelde als voorwaarde voor de lening dat Chinese aannemers de bouw voor hun rekening zouden nemen. Ook alle bouwmaterialen worden vanuit China aangeleverd. Op basis van de in Suriname geldende kostprijs per gebouwde vierkante meter van bijna 200 euro had Suriname verwacht ruim 800 huurwoningen voor sociaal zwakkeren te kunnen bouwen. Maar de Chinese aannemers komen uit op een prijs per vierkante meter van ruim 400 euro, wat nog geen 400 nieuwe huizen zou betekenen.

De Surinaamse regering zit met de kwestie behoorlijk in de maag. Men wil China, waarmee sinds enkele jaren een innige relatie wordt onderhouden, niet voor het hoofd stoten. Maar tegelijkertijd wil men aan de enorme woningnood in het land een einde brengen.

Reageer op dit artikel