nieuws

Gelderland wil verbreding A50 en een extra brug

bouwbreed

arnhem – De provincie Gelderland kiest voor verbreding van de A50 (tussen knooppunten Grijsoord en Ewijk) en een extra brug over de Waal in Nijmegen. De maatregelen zijn nodig om de verkeersproblemen in de regio aan te pakken. Het college van Provinciale Staten van Gelderland koos gisteren unaniem voor deze oplossing.

Het verkeer op de A50 en de Waalbrug in Nijmegen staat geregeld vast. Door verbreding moet dit deel van de snelweg in de toekomst meer verkeer kunnen verwerken. Daarvoor moet ook de bestaande brug over de Waal worden verbreed, is de overtuiging van de provincie.

Bovendien krijgt Nijmegen een extra stadsbrug over de Waal. De overbrugging moet de nieuwe wijk Waalsprong verbinden met het stadscentrum en zo de bestaande Waalbrug ontlasten.

Het bedrijfsleven in Gelderland was voorstander van het doortrekken van de A73 (Venlo-Nijmegen) richting de Betuwe als oplossing voor de files. De politiek oordeelde gisteren dat die keuze zorgt voor grote aantasting van het landschap.

Het college van Gedeputeerde Staten benadrukt dat doortrekking van de A73 niet meer aan de orde is. Wel studeert de provincie verder op plannen om de A15 vanaf Bemmel door te trekken richting de Duitse grens.

Met het verbreden van de A50 en de aanleg van de nieuwe brug bij Nijmegen is een bedrag van 350 miljoen euro gemoeid.

Gelderland wil samen met minister Peijs (verkeer) bekijken wie voor de kosten moet opdraaien. (anp)

Reageer op dit artikel