nieuws

Ernstige vervuiling Maas door mergelwinning

bouwbreed

MAASTRICHT – Als de Maastrichtse cementfabriek ENCI tot op grote diepte mergel mag gaan winnen, zal de Maas ernstig vervuild raken door chloor-, zout- en zwavelhoudend water. Met die waarschuwing kwam de Vereniging tot Redding van de Sint Pietersberg VRSP zondag. Brak water met deze gevaarlijke stoffen zal in grote hoeveelheden in de Maas terecht […]

MAASTRICHT – Als de Maastrichtse cementfabriek ENCI tot op grote diepte mergel mag gaan winnen, zal de Maas ernstig vervuild raken door chloor-, zout- en zwavelhoudend water. Met die waarschuwing kwam de Vereniging tot Redding van de Sint Pietersberg VRSP zondag.

Brak water met deze gevaarlijke stoffen zal in grote hoeveelheden in de Maas terecht komen, aldus de VRSP. Dat brakke water zal in het hele stroomgebied van de Maas van Maastricht tot en met Rotterdam flora en fauna aantasten. Mogelijk zal het Maaswater voorgoed ongeschikt worden voor drinkwatervoorziening, aldus de VRSP.

De vereniging verzet zich om die reden tegen plannen van de provincie Limburg om ENCI nog 25 jaar extra en tot op grote diepte verder te laten graven naar mergel voor de cementindustrie.

Reageer op dit artikel