nieuws

ENCI-medewerkers leggen werk vijf uur lang stil

bouwbreed Premium

maastricht – Zon 200 medewerkers van de Maastrichtse cementfabriek ENCI hebben maandag vijf uur lang het werk onderbroken. Ze wilden van directeur T. Pluijmen horen hoe het stond met de aanstaande reorganisatie bij het bedrijf, waar 400 mensen werken. Er deden geruchten de ronde dat zon 125 mensen ontslagen zouden worden.

Een groot aantal werknemers zat in de pauze te luisteren naar een betoog van bestuurder H. Kijzers van FNV Bondgenoten over de kabinetsplannen. Ze hoorden dat er in die plannen geen ruimte meer is voor de huidige regelingen bij ontslag of voor een sociaal plan. Oudere werknemers kunnen dan niet meer vervroegd uittreden, en dat terwijl werken bij ENCI zwaar is en oudere medewerkers graag gebruikmaken van vervroegde uittreding. Door deze mededelingen van de vakbond ontstond grote onrust en de aanwezigen eisten uitleg over de situatie bij ENCI van directeur Pluijmen. Die moest vanuit Brussel naar Maastricht rijden en zat bij Luik een tijd vast in een file.

Al die tijd wachtten de werknemers zijn komst af. Rond 16:00 uur liep Pluijmen binnen en legde uit, dat er nog niets bekend is over de reorganisatie. Bovendien beslist niet hij, maar de Heidelberg Cement Groep. Hoewel de werknemers er daarna niet geruster op waren, gingen ze rond 17:00 uur toch weer aan het werk. Er was dus eerder sprake van een “wacht”- dan van een werkonderbreking, aldus Pluijmen.

Reageer op dit artikel