nieuws

EIM: Bouwsector krabbelt pas in 2005 uit dal

bouwbreed

zoetermeer – De stagnerende Nederlandse economie houdt het herstel van de bouw op. Dat blijkt uit het rapport Ondernemen in de sectoren van het EIM, een onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf. Een opleving van de bouwsector wordt hierdoor pas in de loop van 2005 verwacht.

Duidelijk economische herstel blijft dit jaar uit. Bedrijven hebben hierdoor geen behoefte aan uitbreiding van hun capaciteit en ontwikkelen dus geen plannen voor nieuwbouw. Het EIM rekent daarom op een daling van het volume in de utiliteitsbouw. Enige compensatie voor het marktverlies komt van onderhoudsklussen en de verwachte toename van het aantal nieuw te bouwen woningen.

De omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw (b&u) daalde vorig jaar met 3,5 procent. Dit jaar komt in de negatieve trend geen verandering. Het EIM verwacht dat het volume van de branche in 2004 met 2 procent daalt.

Ook voor de grond- weg- en waterbouw (gww) ziet de toekomst er voorlopig nog somber uit. Kromp de markt in 2003 hier nog met 0,5 procent, dit jaar zakt de opdrachtenstroom met nog eens 3 procent. De branche heeft het moeilijk nu grote projecten worden afgerond en met name gemeenten en provincies de hand op de knip houden.

Alleen de afbouw- en installatiebedrijven mogen dit jaar op een omzetstijging rekenen. In de branches, die vorig jaar respectievelijk 2,8 en 4,3 procent op het totale volume inleverden, stijgt de omzet dit jaar met 2,3 procent. Met name de schildersbedrijven komen sterk terug. Zij profiteren het meest van het groeiende aantal onderhoudsopdrachten dat op de markt komt.

De bouw is niet de enige bedrijfstak waar het herstel nog op zich laat wachten. Ook de detailhandel, de horeca en de autohandel moeten nog even geduld hebben. Omdat deze sectoren vooral op de binnenlandse markt actief zijn, kunnen zij niet profiteren van het herstel buiten Nederland waar de exporterende bedrijven in bijvoorbeeld de industrie wel een graantje van meepikken.

Voorzitter P. van Hoesel van het EIM is niet te spreken over het trage herstel van de Nederlandse economie. “Het zou allemaal een tandje hoger kunnen”, stelt de bestuurde van het onderzoeksinstituut. Volgens Van Hoesel is het de taak van de overheid om een handje te helpen door bijvoorbeeld de investeringsaftrek te verhogen en de zwaar op het midden- en kleinbedrijf drukkende administratieve lasten te verlagen. “De regering zou maatregelen moeten nemen die niet dempen”, verwijst hij naar het veel bekritiseerde beleid van het kabinet, “maar stimuleren”.

Reageer op dit artikel