nieuws

Eenderde huisvesting van geestelijke zorg deugt niet

bouwbreed Premium

den haag – Eenderde van de gebouwen waarin de geestelijke gezondheidszorg is gehuisvest, voldoet niet aan de eisen. Dat blijkt uit het rapport Monitoring gebouwkwaliteit van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, een toezichthoudend orgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het gaat hierbij grofweg om 330 gebouwen verspreid over heel het land. De panden zijn eigendom van 63 verschillende instellingen. Gemiddeld ligt het percentage van de huisvesting die volgens het College Bouw niet in orde is nog hoger. Door de bank genomen haalt 40 procent van de gebouwen van een instelling de norm niet.

Van de tien grootste zorgverleners is het Utrechtse �Altrecht geestelijke gezondheidszorg� relatief de slechtste beheerder. Meer dan de helft van de vastgoedportefeuille van in totaal 23 gebouwen is aan een opknapbeurt toe. De Gelderse Roos doet het in absolute zin nog iets slechter. Van de 33 gebouwen die de instelling uit Wolfheze in eigendom heeft zijn er 17 die de keuring van het College Bouw niet doorkomen.

De grootste instellingen doen het relatief goed. Driekwart van het onroerend goed van marktleider DeltaBouman voldoet aan de eisen. De in het Zuid-Hollandse Poortugaal gevestigde instelling huisvest in 37 gebouwen zo�n negenhonderd cliënten. Van de grootste tien zorgverleners is GGZ Oost Brabant de beste huisbaas. Op vier gebouwen na zijn alle 56 panden van de instelling in goede staat.

De beheerders van de gebouwen moeten volgens het onderzoek van het College Bouw met name investeren in de zit- en slaapkamers. Meer dan de helft van alle cliënten zit momenteel in een ruimte die niet aan de eisen voldoet. In veel gevallen zijn de kamers te klein of te smal.

Het aantal ruimtes dat niet aan de eisen voldoet is bij mensen die een kamer delen nog groter. Vier op de vijf mensen met een slapie zit in een ruimte die te klein is. Van alle cliënten die door de instellingen in de geestelijke gezondheid behandeld worden, heeft één op de vijf een kamergenoot.

Opknapbeurt

Ook het sanitair heeft in veel gevallen een opknapbeurt nodig. Vijfendertig procent van de twintigduizend cliënten in de geestelijke gezondheidszorg heeft een badkamer die de normen niet haalt. De slechte score wordt voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan toiletten of sanitaire voorzieningen. Wat betreft oppervlakte is er weinig aan de hand. Vrijwel alle badkamers zijn volgens de onderzoekers van het College Bouw groot genoeg.

De gemeenschappelijke ruimtes scoren het slechtst. Meer dan de helft van de cliënten verzamelt in een kamer die niet voldoet.

Reageer op dit artikel