nieuws

Een miljard euro voor kantoorlocatie Zwolle

bouwbreed

ZWOLLE – Zwolle investeert de komende jaren een miljard euro in kantoren en bedrijven. In de stad blijkt in tegenstelling tot elders in het land een grote vraag naar kantoren te bestaan.

De bouw van een 100 meter hoge kantoortoren, geflankeerd door twee 36 meter hoge gebouwen, markeert het begin van de ontwikkeling van het grootschalige bedrijventerrein. ABN Amro Verzekeringen wordt de toekomstige huurder van de kantoortoren, waarvan de bouw komende maandag begint, meldde de gemeente Zwolle gisteren.

Het wordt het hoogste gebouw van de stad en verre omgeving. Het komt op het nu nog braakliggende terrein Voorsterpoort, dat ligt tussen de A28 en de binnenstad. De komende jaren wordt daar 235.000 vierkante meter vloeroppervlak aan kantoren gebouwd, inclusief de ABN Amro-toren. Voorts is voor 105.000 vierkante meter detailhandel en 40.000 vierkante meter overige bouw gepland. “Voorsterpoort wordt tussen nu en 2020 volgebouwd. We zijn volop in onderhandeling met partijen die zich hier willen vestigen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Zwolle. Volgens R. Mos, adjunct-directeur van de Kamer van Koophandel regio Zwolle, is in de stad een tegendraadse beweging gaande op de kantorenmarkt. “Elders in het land wordt geklaagd over leegstaande kantoren, in Zwolle moet juist worden bijgebouwd.” Aanwas van bedrijven die de Randstad verruilen voor het oosten en een terughoudend beleid van de gemeente zorgen voor een leegstand van slechts 1 tot 2 procent van het totale aantal kantoren, zegt Mos. (anp)

Reageer op dit artikel