nieuws

Duizenden woningen voor Heerenveen en Skarsterlân

bouwbreed Premium

heerenveen – De buurgemeenten Skarsterlân en Heerenveen willen de komende jaren enorm groeien en pakken knelpunten gezamenlijk aan. Uit de gepresenteerde Integrale Visie blijkt dat de gemeenten enkele duizenden nieuwe huizen, extra industrie, natuur en nieuwe wegen willen realiseren.

“We willen voorkomen dat Joure en Heerenveen aan elkaar vastgroeien”, aldus voorlichtster Stelma van Heerenveen. “Heerenveen en Joure maken een economische groei door die de komende jaren zal aanhouden. Beide gemeentes werken samen om de groei in goede banen te leiden en de kernkwaliteiten van het gebied te behouden.”

Skarsterlân bouwt vijfhonderd woningen ten westen van Joure vanaf 2012 en vanaf 2025 nog eens 800 woningen ten noordoosten van het dorp. Die komen aan de oevers van twee nieuw te realiseren meren. In het gebied aan de westkant van de Van Engelenvaart tussen Heerenveen en Joure zijn 1700 tot 2500 woningen gepland.

Heerenveen wil tot 2015 1400 woningen bouwen in het centrum en het stedelijke gebied. Daarna is er nog ruimte voor 1000 tot 1200 woningen. De woonwijk in aanbouw Skoatterwâld biedt ruimte aan nog eens 2500 woningen, aldus de Integrale Visie, opgesteld voor BVR Adviseurs uit Rotterdam.

T-aansluiting

In 2015 verdwijnt de rotonde bij Joure met aansluitingen op Joure, de A6 en de A7. De snelwegen vanuit Sneek en Heerenveen (A7) en die vanuit Lemmer (A6) worden met elkaar verbonden door een t-aansluiting. De A7 uit Sneek wordt vanaf Joure-West naar het zuiden verlegd. Het dorp Joure komt daarmee verder van de snelweg te liggen. Op de oude route richting het verkeersplein komt ruimte vrij voor een nieuw bedrijventerrein, Joure-Zuid genaamd. Voor een betere bereikbaarheid krijgt Joure een ringweg.

De raadscommissies van Heerenveen en Skarsterlân vergaderen de komende week over de plannen. Later worden de bewoners uitgenodigd op inspraakavonden.

Reageer op dit artikel