nieuws

Duizenden huizen nodig in Amstelveen

bouwbreed

amstelveen – In de Bovenkerkerpolder ten zuiden van Amstelveen moeten alsnog enige duizenden woningen worden gebouwd, zo vindt het bedrijfsleven in de regio Amsterdam.

Een nieuwe plek voor grootschalige woningbouw is volgens de regionale afdeling van MKB Nederland nodig om in de toekomst een tekort aan bouwgrond in de omgeving van Amsterdam te voorkomen.

Aanvankelijk wilde de gemeente Amstelveen 6500 woningen bouwen in de Noorder Legmeerpolder, maar het kabinet heeft een streep door die plannen gehaald. De Nota ruimte staat geen woningbouw meer toe in de nabijheid van Schiphol.

Volgens het bedrijfsleven moet de gemeente nu niet het hoofd laten hangen, maar zich inzetten voor een alternatieve bouwlocatie. Woningbouw in de Bovenkerkerpolder is nodig om de economische vitaliteit van de Groot-Amsterdam veilig te stellen. Nu al hebben starters wegens gebrek aan nieuwbouw onvoldoende kansen op de woningmarkt.

Wethouder Regouin van Amstelveen (GroenLinks) ziet geen heil in het voorstel van het bedrijfsleven. De Bovenkerkerpolder ten westen van de Amstel ligt in het Groene Hart. Onder de bevolking ontbreekt het draagvlak om het gebied te bebouwen. Bovendien valt ook deze polder voor het grootste deel binnen de geluidszone van Schiphol, waar het kabinet geen woningbouw wil toestaan.

De gemeente kondigde afgelopen zomer stappen aan tegen de Staat. Het kabinet zou hebben verzuimd Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer te betrekken bij de ruimtelijke plannen voor de luchthaven. Volgens een woordvoerder valt op korte termijn een besluit over het voeren van een juridische procedure.

Reageer op dit artikel