nieuws

Donner: Bestuursverbod voor faillissementsfraudeurs

bouwbreed

den haag – Bestuurders van besloten vennootschappen (bvs) die zich schuldig maken aan ernstige vormen van economische criminaliteit, zoals witwassen en faillissementsfraude, krijgen voortaan een bestuursverbod. Dat is één van de maatregelen uit het actieplan van minister Donner (justitie) ter bestrijding van faillissementsfraude.

De curator moet, zo staat in het plan te lezen, bovendien meer mogelijkheden krijgen om tegoeden en inboedels in beslag te nemen. Daarnaast wordt gepleit voor een verbetering van het toezicht op vennootschappen. Een werkgroep gaat volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie de exacte invulling geven van het actieplan en het bestuursverbod. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de vorm, de geldigheid van een verbod, en of het wordt toegepast binnen sectoren of een enkel bedrijf. Tevens bekijkt de werkgroep of meewerken aan bouwfraude reden is voor een verbod.

Het misbruik van faillissementen is een groot probleem. Naar schatting is er bij eenderde van de gevallen sprake van fraude; bijvoorbeeld door het wegsluizen van geld of het laten verdwijnen van de boekhouding. Het aantal faillissementen bedroeg vorig jaar bijna negen duizend, een hoger aantal dan ooit tevoren.

Bij de strafrechtelijke aanpak van faillissementsfraude gaat Justitie voorrang geven aan complexe zware zaken met als kenmerken een minimaal fraudebedrag van 100.000 euro, misbruik van rechtspersonen en de branche waarin het delict is gepleegd. De bouw, waarvoor momenteel verscherpte strafrechtelijke aandacht is na de bouwfraude, zal waarschijnlijk als een zware zaak worden aangemerkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels