nieuws

Dekker maakt afspraken met regios over woningbouw

bouwbreed

den haag – Minister Dekker van VROM zal in de november afspraken maken met de regios en gemeenten over de woningbouwprestaties in de periode 2005-2009.

Dat heeft de minister bekendgemaakt tijdens een overleg met de kamercommissie Volkshuisvesting. De minister reageerde op kritiek van GroenLinks dat het kabinet niet genoeg doet tegen de lage woningproductie in de bouw. Volgens Dekker zullen de aanstaande afspraken met de regio�s en gemeenten in november leiden tot een hoger bouwtempo. De minister vindt ook dat er in de randgemeenten meer gebouwd moet worden voor lage inkomensgroepen.

De Tweede Kamer heeft deze week, tijdens het debat over de integratie, een motie van PvdA-leider Bos aangenomen dat de gemeenten rond de grote steden zich meer moeten inspannen voor de huisvesting van deze groepen. Dekker zei tijdens het overleg wel dat de grote steden zelf afspraken moeten maken met de randgemeenten over de nieuwbouw voor de lagere inkomensgroepen. Dat zal zij niet doen. De Kamercommissie Volkshuisvesting wil verder dat de minister meer vaart zet achter de wijziging van de Huisvestigingswet.

Zo�n wijziging is nodig om gemeenten op het platteland ruimere mogelijkheden te geven voor het bouwen voor de eigen bevolking. Jongeren en senioren in de landelijk gebieden kunnen maar moeilijk woonruimte vinden in de eigen geboorteplaats.

Minister Dekker beloofde de kamercommissie dat er begin volgend jaar meer duidelijkheid komt over de wijziging van de Huisvestigingswet. Het CDA dreigde al met een eigen wetsvoorstel te komen als de minister de wet niet snel genoeg verandert.

Reageer op dit artikel