nieuws

Bushokjes in Tilburg anders dan anders

bouwbreed

tilburg – Omdat Tilburg overstapt op een nieuw stadsvervoerssysteem vond de gemeente het tijd voor een ander gezicht van de haltes. Staalconstructiebedrijf Van den Bersselaar Constructie uit Udenhout en straatmeubilairproducent Armada Outdoor International uit Son en Breughel beginnen dit jaar nog met het plaatsen van 25 nieuwe haltes.

Het Utrechtse ontwerpbureau FromAtoB ontwikkelde in samenspraak met de gemeente Tilburg en stadsbusdienst BBA de nieuwe huisstijl voor het stadsvervoer met de naam T Bus. Het ontwerp van de nieuwe bushaltes is “anders dan anders” en is onlangs genomineerd voor De Nederlandse Designprijs. Samen met drie andere ontwerpen werd de T Bus-productformule genomineerd in de categorie �Product voor de Openbare Ruimte�.

Kenmerkend voor het ontwerp is het concept La Ligna, een doorlopende baan van circa 30 centimeter breed over de hele lengte van het perron. De roestvaststalen strook komt uit de grond omhoog en loopt over het perronmeubilair, gaat vloeiend over in de roestvaststalen draagconstructie van de overkapping, de banken, de afvalbak, de verlichtingsmasten en de reclamevitrine die apart op het perron staat.

“Hierdoor ontstaat ordening van de elementen en wordt het perron één geheel”, aldus M. Meurs van FromAtoB.

De overkapping is open en ruim, met glazen wanden en dak. Elementen van de huisstijl zijn vanaf deze maand op de bussen zichtbaar. De haltes worden de komende maanden aangelegd. Op 3 april 2005 gaat de nieuwe dienstregeling in en wordt de T Bus productformule in gebruik genomen.

Enkele perronelementen, samen met beeldmateriaal van het hele project zijn tot 26 september te zien in het INIT-gebouw in Amsterdam in het kader van de Nederlandse Designprijzen, waar alle genomineerde en winnende ontwerpen worden geëxposeerd.

Reageer op dit artikel