nieuws

Bruggen met een eigenzinnige kijk op constructieleer

bouwbreed Premium

Veel bruggen heeft hij niet eens gebouwd, de Duits-Oostenrijkse constructeur Wolfdietrich Ziesel. Maar hij heeft er wel veel over gedroomd en die visioenen heeft hij kortgeleden te boek gesteld. Waarschijnlijk daarom stelt hij zich bescheiden op in het werk. Hij schuift niet per se op elke pagina een ontwerp van zichzelf naar voren, zoals in […]

Veel bruggen heeft hij niet eens gebouwd, de Duits-Oostenrijkse constructeur Wolfdietrich Ziesel. Maar hij heeft er wel veel over gedroomd en die visioenen heeft hij kortgeleden te boek gesteld.

Waarschijnlijk daarom stelt hij zich bescheiden op in het werk. Hij schuift niet per se op elke pagina een ontwerp van zichzelf naar voren, zoals in monografieën van architecten vaak tot vervelens toe gebeurt. Ziesel vlindert in gedachten ontspannen heen en weer tussen een anoniem voetgangersbruggetje ergens in de Aziatische rijstvelden, van de Ponte Rialto in Venetië naar de Firth of Forth in Schotland.

De kern van het boek bestaat niettemin uit eigen ontwerpen, met veel detailtekeningen, ook al kwam het leeuwendeel nooit verder dan het stadium van prijsvraagontwerp. Daar zitten beslist juweeltjes tussen, zoals het puur op trek belaste ontwerp voor een overspanning van de Oostenrijkse rivier Traun, of een hangbrug over de Isar in München.

Intrigerend is een bewegende brug uit 1988 die actief reageert op wisselende belasting. Hij zou zo afkomstig kunnen zijn van de tekentafel van Leonardo da Vinci. In onbelaste toestand liggen de drukstaven van de brug plat tegen de onderkant van het houten brugdek. Maar zodra een mens een stap op de brug zet, spannen de trekkabels zich aan en komen de drukstaven in positie. Hoeveel precies is weer afhankelijk van de belasting.

De brug werd met een overspanning van 6 meter uitgevoerd door een groep studenten van de bouwacademie in Wenen waar Ziesel doceert en was vervolgens te bezichtigen op tentoonstellingen in heel Europa. Inmiddels is het intrigerende bouwwerk ongetwijfeld veroordeeld tot een bestaan in een stoffige kelder van een museum of academie, al vertelt het verhaal dat niet.

Al met al een sympathieke dromer, die Ziesel. Met een eigenzinnige kijk op constructieleer.

Wolfdietrich Ziesel,

Dream Bridges,

Springer Verlag,

ISBN 3-211-21269-8

Reageer op dit artikel