nieuws

Biënnales in Venetië, Beijing en binnenkort in Rotterdam

bouwbreed Premium

den haag – Tweejaarlijkse architectuurevenementen zijn in. Nederland is dezer dagen present op de biënnales in Venetië en Beijing. Deze eerste architectuurbiënnale van Beijing is gisteren geopend. Nederland hoort samen met Duitsland, Zwitserland en Frankrijk tot de vier West-Europese landen die werden gevraagd aan het evenement mee te werken.

Het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) ziet in dit verzoek een bevestiging van de prominente internationale positie die architectuur uit Nederland inneemt. De Rotterdamse instelling is in China aanwezig met twee reizende tentoonstellingen over respectievelijk het werk van Neutelings Riedijk en MRDV architecten.

Verder wordt er werk getoond van de bureaus UN studio en NOX architects en OMA/Rem Koolhaas. Het laatste heeft onder meer het hoofdkantoor voor de Chinese staatstelevisie ontworpen, dat voor de Olympische Spelen van 2008 moet zijn opgeleverd. Dit complex met 550.000 vierkante meter vloeroppervlak reikt tot 230 meter hoogte en vergt volgens de begroting 600 miljoen euro.

Veranderingen

Bij elkaar beslaan de tentoonstellingsruimtes 200.000 vierkante meter. China wil met deze Biënnale de grote veranderingen laten zien die het land de laatste decennia doormaakt. Getoond wordt werk van vijftig Chinese architectenbureaus die hierin een opvallende rol spelen. Om het prestige van projecten te vergroten, trekt het land ook grote namen aan uit het buitenland. Zoals de opera van Beijing van de Fransman Paul Andreu, de Nationale Bibliotheek van het Duitse bureau KSP Engel und Zimmerman en het Olympisch stadion van het Zwitserse Herzog & DeMeuron. De Chinese Biënnale duurt nog tot 6 oktober.

Die in Venetië is gewijd aan ethiek versus esthetiek in de architectuur en duurt nog tot 29 oktober. Het NAi heeft een paviljoen ingericht op de deeltentoonstelling Città d�Aqua, waar twintig �watersteden� uit verschillende werelddelen aan bod komen. Daaronder Rotterdam (de wijk Prinsenland), Utrecht (Leidsche Rijn) en Maastricht (Belvédère).

Het NAi richt in Venetië de blik op de veranderingen in het landschap door stedelijke ontwikkelingen. Daarbij komt het fenomeen aan de orde van de landschappelijke stedenbouw. Uitgangspunt hiervan is dat het bestaande landschap de stedelijke ontwikkeling meebepaalt.

Curator Adriaan Geuze van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2005 heeft in Venetië laten weten dat het thema ervan, �water�, wordt uitgewerkt onder de titel De Zondvloed. Toekomstige stedelijke ontwikkelingen in relatie met watervraagstukken staan daarbij centraal.

Reageer op dit artikel