nieuws

Bewoner wil zijn bad zelf laten vollopen

bouwbreed Premium

rotterdam – Consumenten hebben maar beperkte interesse om zaken op afstand of op tijd te laten bedienen, stelt Bouwkennis.nl. Automatisch het bad laten vollopen is er daar één van. Het overgrote deel van de woonconsumenten heeft daar geen behoefte aan. Veel belangrijker zijn verwarming en verlichting. Verder wordt verwacht dat bekabeling – nu nog de grote bottleneck – overbodig wordt.

De bouw moet zich in de consument van morgen gaan verdiepen, schreef Cobouw vorige week naar aanleiding van het naderende congres van het SBR-congres �De keuze aan de woonconsument�. Onderzoekster en trendwatcher J. Green van Philips verweet de bouw op dat punt ver achter te lopen bij andere sectoren. Domotica, ofwel huisautomatisering, zou een interessant onderwerp kunnen zijn voor een inhaaloperatie.

Huisautomatisering staat nog in de kinderschoenen, al wordt er al vele decennia mee gestoeid. Vaak vormen de kosten een belemmering, vaak ook is de integratie in de woning – de bekabeling – een probleem. Blijkbaar lukt het ontwikkelaars, ontwerpers en bouwers niet of nauwelijks daar verandering in te brengen. Niet bij nieuwbouwprojecten en al helemaal niet bij bestaande woningen. Terwijl de behoefte er op onderdelen duidelijk wel is.

Trendwatcher Green ziet zelf overigens niets in het automatisch laten vollopen van het bad en dat blijkt een goede inschatting.

Het bad vol laten lopen kunnen de woonconsumenten heel goed zelf, zo blijkt uit een eerder dit jaar door Bouwkennis.nl gehouden enquête. Deze vorm van domotica scoort dan ook erg laag.

Wat betreft huisautomatisering gaat de interesse van de meeste mensen vooral uit naar zaken die nu ook al in veel gevallen met tijdschakelaars worden bediend, zoals de thermostaat van de centrale verwarming of de (buiten)verlichting. Ook een wasmachine op tijd kunnen bedienen past nog in het rijtje, maar daarna is de koek op.

Weinig belangstelling is er op dit punt voor de bediening (op afstand) van de oven, de televisie, het koffiezetapparaat en – we schreven het al – het bad.

Vreemd genoeg staat huisautomatisering op beveiligingsgebied bij veel woonconsumenten niet erg hoog op de lijst. Zo is er nauwelijks interesse om te investeren in een systeem waarbij camerabeelden van (de buitenzijde van) het eigen huis via internet zijn te bekijken. Wel zou men graag via de mobiele telefoon een seintje krijgen wanneer thuis het alarm afgaat.

In opdracht van Bouwfonds Ontwikkeling deed TNS Nipo ook onderzoek naar de wensen en behoeften rond huisautomatisering. Belangrijkste conclusie was “dat er onder alle onderzochte groepen behoefte is aan domotica-toepassingen”. Dat zijn dan zowel jongeren als gezinnen met kinderen en senioren; elke groep heeft zo z�n eigen specifieke wensen, die gedurende de levensloop uiteraard veranderen.

Bouwfonds concludeert daaruit, dat flexibiliteit heel belangrijk wordt. Bij nieuwbouwwoningen spitst zich dat vooral toe op de leidingen die al tijdens de bouw moeten worden getrokken voor telefoon, televisie en internet. Andere zaken, zoals het per ruimte kunnen regelen van het klimaat of het inbouwen van een aan-/afwezigheidsschakelaar, wil men meestal achteraf kunnen (laten) doen, waarbij de kosten vaak de grootste rol spelen.

Waar de woonconsumenten van nu wel veel behoefte aan hebben is, eenvoudig – dus zonder al te veel breekwerk – wandcontactdozen, telefoonaansluitingen en (internet)kabels aanleggen en verplaatsen. Op die manier kunnen zij dan lampen, computers, televisie, radio en de vaste telefoon gebruiken waar men maar wil in de woning. Duidelijk is ook geworden dat men hiervoor best eenmalig een extra investering wil doen.

Dat alle inspanningen op dit vlak wellicht overbodig werk zijn, komt door de algemene verwachting dat bekabeling in de toekomst geheel overbodig zal zijn, omdat de communicatietechnieken steeds vaker andere – betaalbare draadloze – oplossingen gaan bieden.

Reageer op dit artikel