nieuws

Benthem Crouwel ontwerpt nieuwbouw Stedelijk

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – De uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Het schetsontwerp van het Amsterdamse architectenbureau is unaniem verkozen boven de voorstellen van vier andere Nederlandse architecten.

Benthem Crouwel kiest voor nieuwbouw aan het Museumplein, die in sterk contrast staat met de oudbouw aan de Paulus Potterstraat. De hoofdingang verhuist naar het Museumplein. Aldaar verrijst een plaza met een entreegebouw, dat wordt gecombineerd met een kenniscentrum, een winkel en een restaurant. Volgens de jury is sprake van een krachtig, superieur ontwerp. Door het museum deels onder de grond uit te breiden blijft het bestaande gebouw volledig zichtbaar. Verder ondergaat het oude museumgebouw een ingrijpende opknapbeurt. Volgens wethouder Belliot (cultuur) krijgt het museum met de uitbreiding weer de uitstraling, die het zo lang heeft gemist. De schets van Benthem Crouwel wordt komend jaar nader uitgewerkt. In 2006 start de bouw. Het museum moet in 2008 opengaan voor het publiek.

Voor nieuwbouw en restauratie is bijna 90 miljoen euro beschikbaar. Een kwart van dat bedrag is afkomstig van sponsors. Vastgoedhandelaar Cor van Zadelhoff heeft de afgelopen maanden miljoenen losgepeuterd bij bedrijven, particulieren en het Rijk. Er is de gemeente veel aan gelegen binnen het budget te blijven. De afgelopen veertien jaar sneuvelden plannen van de Amerikaanse architect Venturi en de Portugese ontwerper Siza wegens gebrek aan geld.

Reageer op dit artikel