nieuws

BAM snijdt rigoureus in Duitse activiteiten

bouwbreed Premium

Bunnik – Koninklijke BAM Groep gaat stevig ingrijpen in haar Duitse activiteiten. Enkele honderden arbeidsplaatsen komen daarbij te vervallen, zo maakte BAM-topman W. Van Vonno bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

Nederlands grootste bouwconcern BAM leed in de eerste zes maanden van dit jaar in Duitsland een verlies van 9 miljoen euro. �Het wordt er krabben en bijten om dit jaar op de nullijn uit te komen�, aldus Van Vonno. De zorgen zijn het grootst bij dochter Wayss & Freytag Schlusselfertigbau. Daar zal volgens Van Vonno dan ook het hardst worden ingegrepen. Hoeveel van de 1400 banen er exact verloren gaan, kon hij nog niet aangeven. Het banenverlies zal echter eerder in de honderden dan in de tientallen lopen, aldus Van Vonno, die sprak over �een flinke reorganisatie�. De voorziening die BAM treft voor de sanering in Duitsland bedraagt �enkele miljoenen� en is reeds verwerkt in de winstverwachting. Van Vonno rekent op een nettowinst in 2004 van 80 miljoen euro bij een omzet van 7,2 miljard.

BAM PPS De bestuursvoorzitter toonde zich, ondanks de problemen in Duitsland, tevreden over de cijfers van het afgelopen halfjaar. De omzet kwam uit op 3,35 miljard euro. Dat is weliswaar 200 miljoen euro lager dan in het eerste halfjaar van 2003, maar toen beschikte BAM nog over de baggeractiviteiten. Het bedrijfsresultaat klom naar 89,4 miljoen euro, de nettowinst naar 39,4. BAM maakte verder bekend een nieuwe divisie toe te voegen aan het concern: BAM PPS. Daarin worden alle activiteiten op het gebied van publiek-private samenwerking ondergebracht. �Wij gaan ons komende jaren stevig op de pps-markt begeven. De omzet moet in twee, drie jaar tijd verdubbelen.� De lange looptijd van pps-contracten legt volgens Van Vonno �een stabiele basis onder het bedrijf.� BAM heeft momenteel 273 miljoen euro geïnvesteerd in negentien pps-projecten verspreid over Engeland, Nederland, België en Duitsland. �Ongeveer 10 procent van de orderportefeuille heeft nu al met pps te maken.� De Bunnikse aannemer heeft voor in totaal 9,7 miljard euro aan werk in het orderboek staan, vijf procent meer dan vorig jaar.

Bouwfraude Met smart wacht Van Vonno op de afwikkeling van het bouwfraude-onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens de topman stellen bouwbedrijven zich momenteel terughoudend op omdat hen mogelijk nieuwe boetes boven het hoofd hangt. �Als de NMa-zaak is afgrond, is een groot deel van de kou uit de lucht.� Wat de bestuursvoorzitter betreft, komt het nog altijd tot een algemene schikking. �Boeken dicht, betalen en klaar. Dat is wat iedereen in de bouw wil. We praten met de NMa; of een regeling haalbaar is,weet ik niet. Maar bij jarenlang procederen is niemand gebaat �

Reageer op dit artikel