nieuws

Ballast Nedam stelt grindwinning België voor 25 jaar zeker

bouwbreed Premium

nieuwegein – Ballast Nedam heeft de grindwinning in de Belgische Maasvallei veiliggesteld. Met vijf andere bedrijven is een overeenkomst gesloten die in de komende 25 jaar 90 miljoen ton grind moet opleveren.

Directeur H. van der Meer van de grondstoffendivisie van Ballast Nedam spreekt van een buitengewoon belangrijk contract. “De continuïteit van Ballast Nedams positie in de Belgische grindwinning is nu voor langere tijd verzekerd. Ons bedrijf kan weer 25 jaar vooruit.”

Door het verstrijken van wetgeving die grindwinning mogelijk maakt, leek een eind te komen aan delving in de Maasvallei. Volgens Van der Meer zijn grindwinners, overheden en afnemers echter overtuigd geraakt van de noodzaak van voortzetting van de winning. Via dochterbedrijf Bichterweerd is Ballast Nedam in het gebied al ruim veertig jaar actief in de winning en veredeling van zand en grind.

Het gesloten akkoord betekent dat Ballast Nedam een zesde aandeel verkrijgt in de rechten van alle mogelijke grindwinningsprojecten in de Maasvallei. “Het streven is om in de komende 25 jaar 90 miljoen ton te produceren. Per jaar moet dat ons dus ongeveer 600.000 ton opleveren”, aldus Van der Meer.

Ballast Nedam produceert nu 1 miljoen ton per jaar. Vergeleken daarmee gaat het bedrijf de komende periode dus minder winnen. Maar volgens de grondstoffendirecteur is de 600.000 ton meer dan waarop Ballast Nedam had gehoopt en voldoende om winstgevend te blijven produceren. “We waren er eigenlijk vanuit gegaan dat we op 0 ton uit zouden komen doordat de grindgroeve Amay wordt gesloten. In feite breiden we dus uit.”

Van der Meer kan niet aangeven hoeveel omzet de grindwinning het bouwconcern uit Nieuwegein jaarlijks gaat opleveren. “Dat is afhankelijk van hoe snel de concessies komen en hoe groot die dan zijn. Vooralsnog is dat koffiedik kijken. We zullen met de nodige spanning moeten wachten op de vergunningen.”

De deelnemende grindwinners hebben beloofd dat zij bij de winning streven naar natuurontwikkeling, hoogwaterbescherming en toeristische en recreatieve ontwikkeling.

Het winnen van grondstoffen past in de strategie van Ballast Nedam om zich te versterken aan de �voor- en achterkant� van de bouwketen. Vorig jaar breidde de aannemer haar delfstoffenpositie uit door te investeren in zandsteengroeves in het Belgische Yvoir en het Noorse Bremanger. De winningslocatie Yvoir mag in ieder geval tot 2022 grondstoffen winnen.

Reageer op dit artikel