nieuws

Ballast laat oog vallen op Strukton

bouwbreed

amsterdam – Ballast Nedam gaat na jaren van saneren weer op overnamepad. Dat liet topman R. Kottman van het Nieuwegeinse bouwbedrijf doorschemeren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Het oog is onder meer gevallen op spoorbouwer Strukton.

“Wij willen activiteiten toevoegen met een hoge toegevoegde waarde. Daar is spoorbouw er een van”, liet Kottman zich ontvallen.

De bestuursvoorzitter ontkende dat met Strukton concrete overnamegesprekken worden gevoerd, maar hij deed geen enkele moeite de interesse in het Maarssense railconcern te ontkrachten.

Kottman ontzenuwde wel nadrukkelijk een mogelijke reverse-take-over van Ballast Nedam door TCN Property. De projectontwikkelaar verwierf eerder dit jaar, net als investeerder Wedge, een belang van 24 procent in het bouwconcern. Beide grootaandeelhouders hebben aangegeven uit te zijn op een meerderheid in Ballast Nedam.

Versterking

“Laat ik duidelijk zijn”, zei Kottman. “Wij onderhandelen niet met TCN, of met wie dan ook, over een overname dan wel een reverse-take-over. Wel voeren we gesprekken met TCN en Wedge over hun wens een groter belang in ons bedrijf te verkrijgen. Maar het is veel te vroeg voor conclusies. Laten we eerst maar eens kijken hoe de samenwerking met TCN verloopt.”

Om de winst op te stuwen, wil Ballast Nedam zich versterken aan de �voor- en achterkant� van de bouwketen. Verdere acquisities zijn dan ook te verwachten op het terrein van ontwikkeling, financiering, onderhoud, beheer en exploitatie. In België, zo gaf Kottman als voorbeeld, wordt de aankoop van een grindgroeve bestudeerd.

Ballast Nedam boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 13 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 3 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg van 6 naar 15 miljoen euro. Door het beëindigen van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk liep de omzet met ruim 300 miljoen euro terug tot een half miljard.

De aannemer denkt het jaar af te sluiten met een operationele winst van 22 miljoen euro. Vorig jaar bleef de teller, ondanks een pensioenbate van 9 miljoen euro, steken op nul. “We gaan financieel dus de goede kant op”, aldus bestuursvoorzitter Kottman. “De orderportefeuille is bovendien met 4 procent gestegen, terwijl de markt nog altijd lastig is. Dat stemt ons zeer positief.”

Niettemin verwacht Kottman door de aanhoudende prijzenslag op de inframarkt en overcapaciteit in prefabbeton-sector opnieuw banen te moeten schrappen. “Als de vraaguitval op met name de inframarkt zich blijft doorzetten, zullen we onze capaciteit verder moeten aanpassen.”

Hoeveel arbeidsplaatsen op de tocht staan, kon hij nog niet aangeven. Afgelopen halfjaar gingen bij Ballast Nedam in Nederland al tweehonderd banen verloren, waarvan tachtig bij de infradivisie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels