nieuws

Afgeslankt Moeskops Staalbouw maakt doorstart

bouwbreed

bergeijk – Moeskops Constructiebedrijf uit Bergeijk gaat onder de naam Moeskops Staalbouw een doorstart maken met zestig van de ruim honderd werknemers.

Moeskops werd in juni failliet verklaard. In een poging het hoofd boven water te houden, ontsloeg de staalbouwer eerder dit jaar al vijftig medewerkers. Ook probeerde het bedrijf zijn onroerend goed te verkopen om het vervolgens weer terug te huren. Een akkoord daarover met een vastgoedbelegger liep op het laatste moment echter stuk. “Toen zat er niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren”, zegt algemeen directeur W. Moeskops. De oorzaak van de ondergang ligt volgens hem vooral bij de marktomstandigheden. Die zijn in twee jaar tijd enorm verslechterd. “Ik heb altijd gedacht dat kwaliteit zich uitbetaalt, maar daar ben ik van teruggekomen”, aldus Moeskops. “Opdrachtgevers kijken in deze tijd alleen maar naar de prijs. Wat je kan en wat je in het verleden hebt gepresteerd is niet belangrijk meer.”

De alsmaar stijgende staalprijzen hebben ook niet erg in het voordeel van de staalbouwer gewerkt, aldus Moeskops. De schommelende staalprijzen zijn ook nu nog een groot probleem. “Het is bijzonder lastig calculeren. Ik weet immers nu niet hoe de prijs van staal volgende maand zal zijn. Als je een klus aanneemt die begin volgend jaar pas tot uitvoering komt, neem je grote risico�s.”

Marktherstel

Moeskops hoort om zich heen veel bedrijven “piepen en kraken”. Omdat er geen zicht is op marktherstel en stabilisatie van staalprijzen, verwacht hij dat in de komende tijd meer bedrijven zullen omvallen. “Eind jaren negentig waren bijzonder goede jaren. Toen hebben veel bedrijven geïnvesteerd. Daardoor hebben ze nu echter minder vet op hun botten. Kredietverstrekkers zijn bovendien voorzichtig. Ze verkopen steeds vaker nee.”

Moeskops Staalbouw maakt een doorstart samen met de Smulders Groep uit Mierlo. Onder de Smulders Groep vallen meerdere staalbouwondernemingen, waaronder Iemants, Duscon en Rheden Steel. “Wij werken al 15 jaar met ze samen, het is dus allerminst een vreemde voor ons”, zegt Moeskops. De staalbouwer blijft gevestigd op de oude locatie in Bergeijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels