nieuws

Affaire Woningbeheer kost wethouder de kop

bouwbreed

den haag – De Haagse PvdA-wethouder A. Hilhorst is afgetreden. De positie van Hilhorst was al zwak door zijn opmerkelijke optreden rond de sloop van de Zwarte Madonna, maar directe aanleiding voor zijn ontslag vormen de perikelen rond de verkoop van NV Woningbeheer, een bedrijf voor woningverbetering in Den Haag.

De aandelen van Woningbeheer zijn in handen van de gemeente en dus draagt Hilhorst de volledige verantwoordelijkheid. Verkoop van het bedrijf aan de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale ketste af, omdat de potentiële koper belangenverstrengeling bij Woningbeheer vermoedde.

H. Jagersma, de topambtenaar die de nv onder zich heeft, heeft commissarissen bij Woningbeheer aangesteld die afkomstig zijn van adviesbureau Koningsbos. Bij dat bureau is Jagersma zelf nota bene commissaris. Bovendien kregen de commissarissen een buitensporig bedrag van 300.000 euro uitgekeerd voor hun werkzaamheden in de maanden juni, juli en augustus.

Om twijfels over zijn integriteit weg te nemen, heeft de topambtenaar vorige week zijn commissariaat neergelegd. Het Haagse college van B en W is daarop pal achter Jagersma en Hilhorst blijven staan en beweerde dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Desalniettemin heeft de politie bevestigd onderzoek te doen naar een aangifte van valsheid in geschrifte bij Woningbeheer.

De wethouder bevond zich met de hele affaire in een onhoudbare positie. “Ik realiseer me dat ik niet voldoende draagvlak heb om de grote projecten te starten die nog op de agenda staan”, laat Hilhorst weten.

In Den Haag staan nog grote projecten op stapel. Zo moet het hele gebied rond het Centraal Station geherstructureerd worden. Ten zuiden van de hofstad moet een nieuwe villawijk ontstaan en de gemeente is druk bezig met het opknappen van de achterstandswijken. De Haagse afdeling van de PvdA is op zoek naar een �zwaargewicht� die dit werk in goede banen kan leiden. Volgens de afgetreden wethouder zijn dit dan ook stuk voor stuk projecten die alleen kans van slagen hebben als de beleidsmakers ook de volledige steun van de gemeenteraad krijgen.

Hilhorst realiseert zich dat het benodigde vertrouwen in zijn persoon al eerder een belangrijke deuk heeft opgelopen. Ook tijdens de affaire rondom de sloop van de Zwarte Madonna kreeg hij de wind van voren. Hilhorst: “De gerechtelijke uitspraak rond de Zwarte Madonna heeft natuurlijk ook meegewogen in mijn besluit. Het is een opeenstapeling.”

Ondanks zijn aftreden, verwacht Hilhorst geen vertraging van de bouwprojecten. “De koers van het beleid is gezet. Dus dit zal geen invloed hebben op de voortgang.”

Reageer op dit artikel