nieuws

Actievoerders zoeken steun aandeelhouders

bouwbreed Premium

hoofddorp – Spandoeken, zuurstofmaskers en heel veel lawaai. Asbestslachtoffers, vakbondsleden en enkele politici volgen asbestproducent James Hardie NV over de hele wereld. Ook bij de aandeelhoudersvergadering gisterochtend in het Marriott Hotel Schiphol hebben zij laten weten het bedrijf te achtervolgen tot alle asbestclaims betaald zijn.

“Make James Hardie Pay”, schreeuwden de actievoerders de aandeelhouders toe bij binnenkomst van het Hotel. De Australische vakbond, enkele parlementariërs uit dat land, vakbondsbestuurders uit Ierland, het Comité Asbestslachtoffers, FNV Bondgenoten en de SP hebben een kleurrijk en vooral luidruchtig gezelschap op de been gebracht.

Het gevarieerde gezelschap is totstandgekomen door de omstreden verhuizing van het hoofdkantoor van de asbestproducent van Sydney naar Amsterdam. Door het hoofdkantoor hier te vestigen ontloopt de multinational volgens de actievoerders schadevergoeding aan duizenden asbestslachtoffers. Nederland heeft namelijk geen aansprakelijkheidsverdrag met Australië.

Compenseren

James Hardie heeft vorige maand toegezegd dat het bedrijf slachtoffers zou compenseren die ziek zijn of nog ziek worden. Dit kan het bedrijf 1,2 miljard euro kosten. Als voorwaarde voor volledige compensatie stelt de producent volgens de FNV een aanpassing van de Australische aansprakelijkheidswetgeving, waardoor het bedrijf minder hoeft te betalen.

Vol passie probeert bestuursvoorzitter M. Hellicar van James Hardie de aandeelhouders ervan te overtuigen dat het bedrijf  �zijn verantwoordelijkheid absoluut niet ontloopt�. Gekleed in stemmig paars mantelpak legt de blonde bestuursvoorzitter zelfverzekerd uit wat de intentie van de verhuizing naar Amsterdam is. Tien minuten precies heeft zij nodig om aandeelhouders te overtuigen wat een fabrikant van asbesthoudende producten in een land doet, waar het bijna geen activiteiten heeft. “Nederland is belastingtechnisch aantrekkelijk en de beste plek voor toekomstige groei”, meent Hellicar.

Enkele aandeelhouders blijken echter gevoelig voor de protesten die James Hardie maar blijven achtervolgen. Zij roepen het bedrijf dan ook op transparantie te tonen over hoe zij omgaan met de asbestslachtoffers en de claims tegen de producent.

Ondanks alle hele en halve toezeggingen is het nog maar de vraag of James Hardie de gemoederen heeft gerustgesteld. “Mijn vader is asbestslachtoffer”, verklaart Tinka de Bruin haar aanwezigheid. “Hij werkte in de asbest, maar is nu dood.” Zij zal niet rusten met haar strijd voor de laatste asbestslachtoffer gevallen is.

Asbestslachtoffers, vakbonden en politici verzetten zich tegen de aanwezigheid van asbestproducent James Hardie.Foto: ANP/Evert Elzinga

Reageer op dit artikel