nieuws

Zzp gaat ook Britse bouwers achtervolgen

bouwbreed Premium

londen – De Britse bouw wordt geconfronteerd met dezelfde zzp-problemen als de Nederlandse. De belastingdienst Inland Revenue heeft 57.000 bouwbedrijven per brief laten weten “dat ze voor hen werkenden in het verleden vermoedelijk ten onrechte als zelfstandigen hebben opgevoerd terwijl het in werkelijkheid werknemers waren”.

“Als dat zo is, kost het de bedrijven kapitalen aan achterstallige belasting, sociale premies, rente en waarschijnlijk boetes,” aldus Ernst & Young dat de zaak naar buiten heeft gebracht. De Londense vestiging van dit internationale accountantsbureau meldt dat de Inland Revenue 13.000 aannemers en 44.000 onderaannemers heeft aangeschreven.

“Bedrijven die zo�n brief ontvingen, moeten zo snel mogelijk kijken naar de manier waarop ze dit hebben georganiseerd. Ze zijn nu gewaarschuwd; hebben ze bij controle de zaak niet op orde dan kan de boete tot 100 procent van het opgeëiste bedrag oplopen”, aldus A. Redston, belastingadviseur bij Ernst & Young.

Tegelijkertijd waarschuwt Redston dat bedrijven niet moeten doorslaan. “Als de belastingdienst fouten ontdekt kan dat veel geld kosten, maar naar de andere kant doorslaan en meteen maar alle werkenden op de loonlijst zetten kan de onderneming op andere manieren ondermijnen.” Redston vindt wel dat “de brief een schaduw werpt over de zomervakantie in de bouw” en er bovendien toe kan leiden “dat de status van de onderaannemer opnieuw ter discussie wordt gesteld”.

Ernst &Young stelt in een toelichting dat de Britse bouw “er om bekend staat werknemers aan te moedigen belasting en sociale premies te ontlopen door voor te wenden dat ze als zelfstandige werken”.

De sector zelf probeert regelmatig duidelijkheid te scheppen. Een belangrijke rol speelt het Construction Industry Scheme, dat voorschrijft dat iedereen die als ondernemer in de bouw actief wil zijn over een zogenaamde CIS-kaart beschikt.

Zelfstandige

“Bedrijven nemen aan dat iedereen met zo�n kaart ook voor de belasting als zelfstandige wordt aangemerkt, maar dat is niet het geval. De belastingdienst stelt in de brief dat de voorwaarden en feiten van de tewerkstelling bepalen of iemand werknemer of zelfstandige is”, aldus Ernst & Young.

Reageer op dit artikel