nieuws

Weer problemen met Brug der Zuchten in Apeldoorn

bouwbreed

apeldoorn – De Apeldoornse Brug der Zuchten kent een nieuw ongemak in de gestaag groeiende serie problemen en probleempjes.

De fiets- en voetgangersbrug over het Apeldoorns Kanaal, die eigenlijk De Freule heet, kampt al met kleine en grotere ellende sinds de eerste schop de grond in ging. Deze keer laten honderden rubberen gelijmde strips los. De strips, bedoeld om optisch de grens tussen het fiets- en voetgangersgedeelte aan te geven, worden daarom vastgeschroefd.

“Het is geen standaardbrug, maar toegepaste kunst. De materialen zijn nou eenmaal kwetsbaarder dan standaard staal en beton. Het kost wat meer onderhoud, maar dat hebben wij er graag voor over”, laat de gemeente Apeldoorn weten.

De brug, ontworpen door Tirza Verrips, werd eerst verkeerdom gelegd. Later bleek de lichtlijn in het wegdek spekglad, wat tot ongelukkige valpartijen leidde. De verlichting in de pylonen weigerde, maar de verlichting in de brugleuning was juist te fel. Ook moest de brug al een anti-roestbehandeling ondergaan en wordt ongeveer vijf keer per jaar een van de glazen platen van de brug kapotgeslagen. Apeldoorn geeft toe dat het onderhoud duurder is dan van een gemiddelde fietsbrug, maar alle extra kosten tot nu toe konden nog uit de onderhoudsreserves worden gedekt.

Reageer op dit artikel