nieuws

Wavin ziet einde dieptepunt bouw

bouwbreed

zwolle – De Europese bouw- en installatiemarkt is voorbij het dieptepunt. Dat zegt Wavin, Europas grootste producent van kunststof buis- en leidingsystemen. Het concern zag in het eerste halfjaar zowel het resultaat als de omzet toenemen.

De netto bedrijfsopbrengsten kwamen 9 procent hoger uit op 504 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat groeide tot 33 miljoen euro, 17 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2003. Ook de nettowinst zat in de lift: 22 procent omhoog naar 19,3 miljoen euro. Bestuursvoorzitter P. Houben van Wavin noemt de cijfers “bemoedigend gezien de aarzelende bouwmarkt” van de afgelopen zes maanden.

Wavin zag de verkopen in vrijwel alle delen van Europa toenemen, deels door een milde winter, deels door “volumegroei in de meeste segmenten”. De verkopen stegen in totaal met 10 procent, wat resulteerde in een omzetgroei van 9 procent. In het strategisch belangrijke bouwsegment nam de omzet, mede door de overname van het Tsjechische bedrijf Ekoplastik vorig jaar, met 24 procent toe.

“Ik ben zeer verheugd over de prestaties van Ekoplastik”, zegt Houben. “De overname van dit bedrijf heeft onze positie in Centraal en Oost-Europa alsmede in de bouwsector versterkt.” Naast Ekoplastik lijfde Wavin onlangs ook twee kleine ondernemingen in Italië en Oostenrijk in. Daarmee versterkten de Zwollenaren hun positie op het gebied van klimaatbeheersingssytemen.

Nieuwe acquisities behoren tot de mogelijkheden. Wavin sloot afgelopen halfjaar bij de banken een nieuwe financieringsfaciliteit af van 300 miljoen euro. Daarmee is ruimte gecreëerd voor een grote aankoop. Wavin zegt evenwel nog geen overnamekandidaat op het oog te hebben.

Houben kijkt hoopvol vooruit. De Wavin-topman constateert dat de Europese bouw- en installatiemarkt “het dieptepunt voorbij” is. Wachten is het volgens hem nu op structureel herstel. Vooralsnog spelen de sterk gestegen grondstofprijzen Wavin echter parten. “De stijgende grondstofprijzen zullen de marges onder druk blijven zetten, omdat deze slechts met vertraging aan de markt kunnen worden doorberekend.”

Verbetering

De maker van kunststof buis- en leidingsystemen verwacht daarom in de tweede helft van dit jaar een geringe verbetering van de resultaten vergeleken met een jaar eerder. Over het gehele jaar verwacht Wavin “duidelijk betere” cijfers dan het voorgaande jaar.

In 2003 boekte het concern een omzet van 937 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 38 miljoen euro. Wavin is actief in 26 Europese landen en heeft 4500 medewerkers in dienst.

Reageer op dit artikel