nieuws

Waterconflict na acht eeuwen ten einde

bouwbreed

leiden – Na 800 jaar is een conflict tussen waterbeheerders in twee gebieden in Nederland definitief �uitgevochten�. Vandaag ondertekenen het Utrechtse Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het Zuid-Hollandse Hoogheemraadschap van Rijnland een akkoord over het aan- en afvoeren van water. Al sinds de 12de eeuw twisten de waterbeheerders over de waterhuishouding in de aangrenzende gebieden. […]

leiden – Na 800 jaar is een conflict tussen waterbeheerders in twee gebieden in Nederland definitief �uitgevochten�. Vandaag ondertekenen het Utrechtse Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het Zuid-Hollandse Hoogheemraadschap van Rijnland een akkoord over het aan- en afvoeren van water.

Al sinds de 12de eeuw twisten de waterbeheerders over de waterhuishouding in de aangrenzende gebieden. Volgens de woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland veroorzaakten fikse stormen in die tijd overstromingen aan de Hollandse kust, de huidige Randstad. Om dat te voorkomen legde Graaf Floris III in 1162 een dam in de Oude Rijn: de Zwammerdam (tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven). Daardoor kreeg het bisdom Utrecht, dat overtollig water afvoerde via de Oude Rijn, te maken met wateroverlast.

Reageer op dit artikel