nieuws

Streep door groot bouwplan Hoorn

bouwbreed

den haag – De Raad van State heeft gisteren het bestemmingsplan voor bouw van 2100 woningen in Hoorn van tafel geveegd. Het hoogste bestuursrechtscollege stelde in een uitspraak dat de provincie Noord-Holland en de gemeente Hoorn een groot aantal fatale fouten in het plan hebben gemaakt.

De uitspraak is een forse tegenvaller voor Hoorn, dat hoopt eind deze week helderheid te hebben over de consequenties van de uitspraak. Wethouder van volkshuisvesting mr. H. Hansen: “Dit was totaal onverwacht. Het is een zeer formeel- juridische opstelling van de Raad van State. In dat opzicht mag de uitspraak terecht zijn, maar je moet je afvragen of je in het belang van de volkshuisvesting en gezien de heersende woningnood dan toch niet gewoon voor bouwen moet kiezen.”

De gemeente hoopt voor 2007 in de eerste bouwfase 2100 woningen te bouwen. In totaal moeten er in het gebied van de Bangert en Oosterpolder een kleine 3500 woningen verrijzen. De gemeente stelde eerder deze week nog dat de eerste paal in november de grond in zou kunnen. Dat gaat volgens Hansen ook gewoon gebeuren. Ondanks de uitspraak is gisteren de overeenkomst met de Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn voor de ontwikkeling van de wijk getekend. De maatschappij is een samenwerkingsverband van Bouwfonds Ontwikkeling, Heddes Vastgoed, Intermaris Woondiensten, Pré-Bo-West, De Peyler, Vos Hoorn en Zeeman Vastgoed.

Ook kunnen de aannemers doorgaan met het bouwrijp maken van de grond, want daarvoor is volgens de wethouder vrijstelling verkregen via een artikel 19-procedure. Ook voor de bouw van 273 woningen is de vergunning inmiddels onherroepelijk. Wethouder Hansen blijft optimistisch over het grootschalige bouwplan: “De vertraging mag een halfjaar, een jaar, voor mijn part twee jaar zijn, maar de Bangert en Oosterpolder zal er komen.”

Reageer op dit artikel