nieuws

Sloopkans brug over Wiehl na ongeluk met tankauto

bouwbreed

gummersbach – De 700 meter lange brug over het Wiehldal in de A4 tussen Keulen en Olpe dreigt te moeten worden gesloopt. Donderdag ontplofte er een tankauto.

Het overgrote deel van het verkeer dat gewoonlijk gebruik maakt van de weg, dient honderden kilometers om te rijden omdat in de bergstreek tussen Westerwald en Bergisches Land nauwelijks alternatieve routes beschikbaar zijn. Op de brug passeren dagelijks 45.000 voertuigen.

Volgens de wegbeheerder van de A4 is de kans groot dat de dragende functie van het staal in de betonnen brug zwaar is aangetast. Na het ongeval waarbij zich een tankauto 10 meter in de diepte stortte, brandde anderhalf uur lang in het dal van de Wiehl een hels vuur. Temperaturen werden bereikt van duizend graden. De wagen was gevuld met ruim 30.000 liter licht ontvlambare brandstoffen.

De bewoners van het huis dat 30 meter van de onheilsplek ligt, kwamen met de schrik vrij. “Ik hoorde een steeds sterker worden metaalachtig geruis. Alsof een vliegtuig op ons huis stortte”, schetst D. Dreibholz.

Het onderzoek naar de schade aan de brug neemt vermoedelijk nog enkele dagen in beslag. Er bestaat heen acuut instortingsgevaar. Mocht de passage nog te repareren zijn, dan is de weg over een afstand van 8 kilometer nog maandenlang niet te gebruiken.

Justitie bereidt een aanklacht voor tegen de twee jeugdige automobilisten, die het ongeval veroorzaakten waardoor de tankwagen van de brug raakte en de chauffeur om het leven kwam. Het tweetal reed vermoedelijk onder invloed van drugs en probeerde zich na het ongeval uit de voeten te maken.

Reageer op dit artikel