nieuws

Sloop historische panden Groningen

bouwbreed

GRONINGEN – De historische panden op het voormalige Ennam-terrein aan de Hereweg in Groningen gaan binnenkort tegen de vlakte. Op het terrein zullen koopappartementen en eengezinswoningen verrijzen. Het terrein is sinds 2000 door tijdelijke ondernemers en krakers bewoond. Vorige maand werden er onaanvaardbare hoeveelheden asbest aangetroffen, waarna de gemeente Groningen haast maakte met de bouwplannen. […]

GRONINGEN – De historische panden op het voormalige Ennam-terrein aan de Hereweg in Groningen gaan binnenkort tegen de vlakte. Op het terrein zullen koopappartementen en eengezinswoningen verrijzen.

Het terrein is sinds 2000 door tijdelijke ondernemers en krakers bewoond. Vorige maand werden er onaanvaardbare hoeveelheden asbest aangetroffen, waarna de gemeente Groningen haast maakte met de bouwplannen. Op 16 augustus worden de panden van Ennam (Eerste Noord Nederlandsche Auto Maatschappij), die er in 1906 introk, ontruimd om een dag later te worden gesloopt.

In de eerste week van september wordt begonnen met de bouw van 23 koopappartementen voor ouderen, gevolgd door 29 eengezinswoningen. De bouw van een torenflat is door omwonenden tegengehouden.

De Bond Heemschut heeft lange tijd strijd geleverd voor behoud van de panden. Het zijn de eerste ontwerpen van de architect Hoekzema die een belangrijke stempel op de stad heeft gedrukt. Vooral de drielinggevel is bijzonder. Het zijn echter geen monumenten en ze vallen niet onder de beschermde stadsgezichten.

Reageer op dit artikel