nieuws

Schrikdraad moet steenmarter weren

bouwbreed

hasselt – Schrikdraad is het aangewezen middel om van de steenmarter te worden verlost. Het beschermde knaagdier is sterk in opkomst. “Tot vorig jaar hadden we drie tot vier meldingen per jaar, deze zomer vier per week”, aldus steenmarterspecialist J. van Mourik van het bedrijf Ongedierte Bestrijding Nederland (OBN) in het Overijsselse Hasselt. Het diertje […]

hasselt – Schrikdraad is het aangewezen middel om van de steenmarter te worden verlost. Het beschermde knaagdier is sterk in opkomst.

“Tot vorig jaar hadden we drie tot vier meldingen per jaar, deze zomer vier per week”, aldus steenmarterspecialist J. van Mourik van het bedrijf Ongedierte Bestrijding Nederland (OBN) in het Overijsselse Hasselt.

Het diertje nestelt zich bij dakranden en in plafonds. Daar kan het flinke schade aanrichten, soms wel voor duizenden euro�s. Hij knaagt leidingen kapot en piest op vaste plekken zodat in het stucwerk urinevlekken ontstaan. Bovendien vangt hij kleine zoogdieren. De resten van zijn buit gaan rotten, waardoor stankoverlast ontstaat. Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mag het dier niet worden doodgemaakt. Volgens Van Mourik kan het beestje effectief worden bestreden door schrikdraad aan te leggen rond de nestplaatsen. “Het kan eenvoudig worden verlijmd”, zegt Van Mourik. “We hebben daarmee goede resultaten bereikt. Het is wel nodig dat het schrikdraad ook blijft zitten als de steenmarters zijn vertrokken. Onze ervaring is dat als je het weghaalt, de dieren na verloop van tijd gewoon weer terugkeren”

Reageer op dit artikel