nieuws

Rietdekkers rekenen af met vooroordelen

bouwbreed

Horlings begon destijds met het openen van een website. “Uit een steekproef onder 25 architecten bleken maar drie kennis van rietdekken te hebben. Wilden we onze werkzaamheden promoten dan moesten we architecten en aannemers voorzien van (vak)kennis.”

Van een goedkoop en functionele dakbedekking heeft riet zich rap ontwikkeld tot een gewild luxe product. De jubilerende Vakfederatie Rietdekkers, die met 225 lidbedrijven 85 procent van de totale markt vertegenwoordigt, heeft daarin een belangrijke rol gespeeld.

“De rietdekkersbranche heeft zich sinds de invoering van het Bouwbesluit in 1995 snel geprofessionaliseerd”, meent ing. H. Horlings, sinds mei 1997 fulltime technisch secretaris. De in Nijkerk gevestigde organisatie geldt als dé vraagbaak voor projectontwikkelaars, aannemers, architecten en particulieren. “Dagelijks ontvangen we circa twintig telefoontjes en zeven e-mails, variërend van technische vragen als de isolatiewaarde van riet tot de dichtstbijzijnde rietdekker.” Alle kennis is gebundeld in het Riethandboek, dat zelfs in het Japans is vertaald.

De inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Jaarlijks worden 1000 tot 2000 nieuwe woningen van een rieten dak voorzien en 1000 tot 1500 rieten daken vernieuwd. Horlings schat dat er momenteel 600 man op het Nederlandse dak zitten en dat is nog afgezien van de 250 buitenlandse rietdekkers. In vergelijking met vijf jaar geleden een toename van ruim 30 procent. “We zijn niet alleen als branche actiever op de markt, ook de dakdekkers zelf zijn professioneler geworden. Daarbij hadden we het economische tij mee.”

De vakfederatie vervult een belangrijke scheidsrechtersfunctie. Jaarlijks worden circa tweehonderd opleverkeuringen aangevraagd. Horlings: “Wij doen dat noodgedwongen omdat particulieren en/of aannemers weinig bekend zijn met de toepassing van riet en toch enige garantie willen. Doorgaans zijn het detailaanpassingen, zo�n vijf daken per jaar moeten opnieuw. Rietdekken is een vak apart. Het eindresultaat is van een hoop verschillende factoren afhankelijk.”

Sinds 1949 verzorgt de instelling een professionele opleiding rietdekken. Horlings: “Wij wijzen leerlingrietdekkers erop dat ze preventief te werk moeten gaan. Een goed gelegd dak ligt tien tot vijftien jaar langer. Elke rietkeuze is altijd een compromis. Als een rietdekker na twee jaar teruggaat naar een werk zijn er nog aanpassingen mogelijk. Hij kan zo lering trekken uit zijn eigen handelen en de consument krijgt waar voor zijn geld.”

Daarnaast poogt de federatie met technische voorlichting en vakinhoudelijk advies kennis de bestaande huiverigheid weg te nemen. “De meest gemaakte fout is dat de hellingshoek van dakvlakken te flauw wordt gemaakt. Dat moet tenminste 45 graden zijn. Bij korte dakvlakken als dakkapellen is dat minstens 30 graden. Onkunde kan tot een hoop problemen leiden.”

Maar ook de rietdekker zelf moet zich beter profileren, meent Horlings. “Elke rietdekker moet bij zijn rietkeuze het belang van de opdrachtgever laten prevaleren. Fijn riet oogt mooi, maar de levensduur is niet optimaal. Een klant moet een keuze kunnen maken op basis van goede voorlichting.”

Horlings weet dat er nog een lange weg is te gaan. “Een gesloten constructie, bekend als schroefdak, bestaat al veertig jaar, maar werd tot tien jaar geleden sporadisch toegepast.” Ook nu nog bestaat er grote terughoudendheid voor de toepassing ervan bij twee- onder-een-kap-woningen. Bij 38 huizen in het Arnhemse project De Maten was de brandweer pas na een proef overtuigd. “Een traditioneel open constructie is hier geen optie, maar met een gesloten constructie is de brandveiligheid optimaal gegarandeerd. Door onwetendheid worden snel verkeerde conclusies getrokken.”

De vakfederatie denkt alleen door onderbouwingen de bestaande vooroordelen weg te kunnen nemen. “Partijen moeten beslissingen nemen op basis van argumenten en niet op basis van traditie of vooroordelen.” In Nijkerk zijn daarom vorig jaar zomer dertig proefdaken in het veld gezet.

“Bij rietdekken zijn veel factoren (hellingshoek, oriëntatie, rietsoort) van invloed op de levensduur van een dak. We willen onder andere weten hoe groot de invloed van een hellingshoek op een rieten dak is en of dat verband lineair is. Vochtaanvoer van binnenuit kan funest zijn voor een dak. Daarom experimenteren we met verschillende binnenconstructies om de dampremmendheid van een dak te achterhalen.” Medio 2005 hoopt Horlings de eerste resultaten te presenteren. “Maar dan duurt het nog minstens vijf jaar voordat bouwend Nederland daarvan is doordrongen.”

Reageer op dit artikel