nieuws

Omzet Heidelberg Cement groeit met 7,5 procent

bouwbreed

heidelberg – Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement verwacht in de tweede helft van 2004 de prestaties van vorig jaar duidelijk te overtreffen. In de eerste zes maanden van het jaar steeg de omzet met 7,5 procent tot 3,2 miljard euro.

“De dynamische ontwikkeling in de Verenigde Staten is door de zwakke dollar slechts beperkt in onze resultaten terug te zien”, aldus bestuursvoorzitter H. Bauer. “Aanhoudend sterke groei is in de tweede helft van het jaar vooral te verwachten in Centraal Europa, Azië en Turkije. Onze verwachtingen voor een aanzienlijke toename van zowel de omzet als het resultaat, vindt bevestiging in het verloop van het tweede kwartaal”. Het concern telde per 30 juni 42.698 werknemers.

In de regio West Europa (Benelux/Groot-Brittannië) zag Heidelberg Cement de omzet met 5,4 procent afkalven tot 468 miljoen euro. De groei in Groot-Brittannië werd meer dan teniet gedaan door de zwakke afzet in Nederland en België. Zowel de zwakke bouwconjunctuur als de prijsverwoestende importen uit Duitsland drukken de resultaten in de Benelux.

Om de kosten beter in de hand te krijgen, zijn per 1 januari de cementactiviteiten in Nederland en België samengevoegd. Enci en CBR fungeren voortaan als sterke merken waarvoor de aansturing geschiedt uit de bestuurskamer van de nieuwe onderneming CEM Bene.

In Groot-Brittannië slaagde Castle Cement erin meer winst te maken op een grotere afzet. In de gehele regio West Europa daalde de verkoop van cement en klinkers met 2,3 procent tot 4,3 miljoen ton.

De omzet van Heidelberg Cement steeg in de Duitstalige landen in de eerste helft van het jaar met 6,4 procent tot 387 miljoen euro. Van een opleving op de thuismarkt is echter nog lang geen sprake. De impuls in de woningbouw was niet voldoende om de terughoudende investeringen van overheid en particuliere opdrachtgevers te compenseren. De afzet van cement en klinkers daalde met 5 procent tot 3,4 miljoen ton. Als de consolidatie van de fabriek in Bosenberg buiten beschouwing blijft, schrompelde de vraag zelfs met 13 procent in. Slechts dankzij sterke besparing op de kosten en successen in de segmenten zand, kiezel en transportbeton, krijgen de cijfers nog enige glans.

De omzet in Noord Europa verminderde met 9,6 procent tot 323 miljoen euro. De binnenlandse afzet in Scandinavië groeide met 9 procent. Door de renovatie van de fabriek in Brevik bleef van de export nog slechts een kwart van vorig jaar over. De verkoop van cement en klinkers in het noorden (inclusief de Baltische staten) daalde met 2,5 procent tot 2,5 procent. In de eerste zes maanden van het jaar haalde de Maxit Groep 5,8 procent meer uit de markt: 518 miljoen euro. In Duitsland en de Beneluxlanden is de vraag vooralsnog zwak.

In Noord-Amerika zagen de Heidelbergers de omzet met 1,7 procent afnemen tot 777 miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels