nieuws

NVB ergert zich aan emigratielust senioren

bouwbreed

voorburg – De projectontwikkelende bouwers van de NVB winden zich in toenemende mate op over de emigratielust van Nederlandse jonge senioren. Het vertrek van de ouderen belemmert volgens de brancheorganisatie de doorstroming in de woningmarkt.

“Veel senioren wonen nu in een voormalige premiewoning, met een tuintje voor en achter”, constateert directeur N. Rietdijk. “De mensen willen best verhuizen, maar blijven zitten omdat ze elders in Nederland niet terecht kunnen. Dat is zuur voor de woningmarkt, want daardoor stagneert de doorstroom. Het wordt natuurlijk nog zuurder als de senioren uiteindelijk de benen nemen naar het buitenland. De Nederlandse economie en de fiscus hebben dan het nakijken.”

Binnen een decennium is het aantal Nederlandse 55-plussers dat zijn heil over de grens zoekt meer dan verdubbeld tot vorig jaar vierduizend emigranten.

Vooral de Duitse grensstreek is een populaire uitwijkhaven. “Wie als gepensioneerde buiten wil wonen kan in Nederland nauwelijks terecht, terwijl over de grens leuke optrekjes zijn te vinden”, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast.

“Vraag en aanbod in Nederland lopen steeds verder uit elkaar”, moppert de NVB. Uit de halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen van bureau OTB en TU Delft komt naar voren dat 89 procent van de woonconsumenten de voorkeur geeft aan een grondgebonden huis. Slechts 11 procent kiest voor een appartement. De bouwpraktijk sluit volstrekt niet aan bij de vraag. Maar 57 procent van de opgeleverde woningen hebben een eigen tuin.

Ook wat betreft de woonplaats vertalen de verlangens van de huizenzoekers zich niet in een passende huizenstroom. Slechts 18 procent van de bevolking wil graag wonen in een stad met meer dan 100.000 inwoners. Nog eens 12 procent vindt een plaats tussen de 50.000 en 100.000 het meest aantrekkelijk. Maar liefst 70 procent voelt zich het meest vertrouwd in plaatsen met minder dan 50.000 inwoners. Een op de vijf Nederlanders floreert het beste buiten de bebouwde kom. Hoewel bijna driekwart van de mensen woningen zoekt in kleinere plaatsen met hooguit 50.000 inwoners, bestaat het aanbod voor 70 procent uit huizen op Vinex-locaties.

De NVB denkt dat beleidsbepalers de groeiende kloof tussen vraag en aanbod onderschatten. “Veel bouwprogramma�s zijn meer politiek gestuurd en gebaseerd op strikte stedenbouwkundige voorwaarden dan dat zij op enigerlei wijze aansluiten op de wensen van toekomstige bewoners”, stelt Rietdijk.

In de eerste zes maanden van het jaar steeg de verkoop van nieuwe woningen met 19 procent. Bestaande woningen gingen 5 procent meer van de hand. De gemiddelde koopprijs steeg licht naar 258.000 euro.

Reageer op dit artikel