nieuws

Norm houvast fabrikant betonnen elementen

bouwbreed

delft – Fabrikanten van betonnen wandelementen hebben met de publicatie van een geharmoniseerd Europese normontwerp een steun in de rug bij de ontwikkeling van hun producten. De definitieve norm is toe te passen voor het aanbrengen van CE-markering. NEN, het centrum van normalisatie, heeft het normontwerp NEN-EN 14992 �Vooral vervaardigde betonproducten – Wandelementen: Producteigenschappen en […]

delft – Fabrikanten van betonnen wandelementen hebben met de publicatie van een geharmoniseerd Europese normontwerp een steun in de rug bij de ontwikkeling van hun producten. De definitieve norm is toe te passen voor het aanbrengen van CE-markering.

NEN, het centrum van normalisatie, heeft het normontwerp NEN-EN 14992 �Vooral vervaardigde betonproducten – Wandelementen: Producteigenschappen en prestaties� gepubliceerd. Het ontwerp is van toepassing voor geprefabriceerde muren van normaal of lichtbeton, al dan niet gewapend of voorgespannen. De norm gaat in op de afmetingen en eigenschappen van de producten. Hierbij omschrijft het normontwerp twee klassen, A en B, en geeft het aanwijzingen voor de wapeningsdetails. Van belang is het normontwerp voor fabrikanten van betonproducten, maar ook voor architecten en aannemers. Verder kunnen certificatie- en keuringsinstellingen van het normontwerp gebruik maken.

Commentaar op het ontwerp is tot 17 oktober in te dienen bij NEN-Bouw.

NEN-EN 14992 is te bestellen bij NEN-Klantenservice, telefoon (015) 2690391 of via website: www.nen.nl.

Reageer op dit artikel