nieuws

Mea Topslot-afwatering functioneel én mooi onopvallend

bouwbreed Premium

son en breugel – Het centrum van Son en Breugel wordt opnieuw ingericht. Het gebied wordt aantrekkelijker voor voetganger én automobilist. Onderdeel van het werk is een 3 kilometer lange nieuwe met cortenstaal afgedekte wegafwatering, die niet alleen functioneel is, maar ook een mooi maar onopvallend design heeft.

In plaats van de oude lokale afvoer met vele afzonderlijke rioolputten worden nu langs de wegranden en in de voetgangerszones met cortenstaal afgedekte betonnen sleufgoten ingebouwd. De goten volgen het verloop van de bochten in de weg, maar dienen ook voor een optisch accent in het voetgangersgebied, dat toch niet te veel opvalt.

De basis van het afwateringssysteem is de Meadrain Topslotgoot type N1015 van het bedrijf Mea Polymer Beton BV uit Zelhem. De goot is gemaakt van polymeerbeton en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een 14 centimeter hoge en 25 millimeter brede van cortenstaal gemaakte sleufopzet van het bedrijf VDL Technics uit Boxtel. De inbouwbreedte van de betonnen goot is 10 centimeter; de inbouwhoogte 22,5 centimeter. In de voetgangerszone wordt de goot omringd met klinkers en natuursteenblokken, zodat er een natuurlijk verloop ontstaat.

Met de genoemde afmetingen heeft de goot een voldoende volume, ook bij extreme neerslag, meldt Mea. Ook de breedte van de invoersleur aan de bovenzijde van de gootafdekking is op zulke situaties berekend. Omdat de sleufopzetstukken van metaal zijn, kunnen ze aan de oppervlakte precies worden aangepast aan een gebogen verlopende wegrand. De onderliggende polymeerbeton goten worden aangepast op het verloop van de bochten. Daarvoor heeft producent Mea een speciaal Cad-programma ontwikkeld.

De herinrichtingswerkzaamheden in Son en Breugel worden in fasen uitgevoerd. In totaal heeft de gemeente er drie jaar voor uitgetrokken. Eind 2005 zal dan bijna 3 kilometer nieuwe sleufgoot zijn geplaatst.

Reageer op dit artikel