nieuws

Luchtig golfplatendak voor herkauwers

bouwbreed Premium

Het fokken van landbouwhuisdieren stelt speciale eisen aan hun huisvesting. Met name een goede luchtverversing blijkt belangrijk. Een van de mogelijkheden is een in het dak geïntegreerde ventilatieoplossing.  

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1027473

houder: Usinor, Puteaux (F)

uitvinder: A. Delplanque

“De uitvinding heeft betrekking op een dak voor een gebouw voor het fokken van dieren, in het bijzonder herkauwende dieren”, opent de tekst van octrooi 1027473. De gebruikscondities van dit soort gebouwen worden onder andere bepaald door het aantal en de soort van de te huisvesten dieren. Belangrijk zijn luchtsamenstelling, vochtigheidsgraad, luchtsnelheid en temperatuur.

Uitvinder A. Delplanque ontwierp een gebouw dat bestaat uit een skelet bekleed met metalen golfplaten. Zoals gebruikelijk liggen de platen zo, dat de golven loodrecht staan op de langsrichting van het gebouw. Niets verontrustends. Het speciale zit in de gekozen oplossing voor de luchtverversing.

Die luchtverversing moet groot genoeg zijn om de voor een bepaalde diersoort gewenste  luchtsamenstelling en vochtigheidsgraad te handhaven, zonder te veel tocht of te lage temperaturen. Om dit te bereiken zijn de metalen golfplaten op het dak zo gemonteerd, dat de golf langs de rand van de ene plaat grenst aan een dal van de aanliggende plaat. Daardoor overlappen de langsranden van de platen elkaar niet, maar blijft een langgerekte ventilatieopening vrij. Uiteraard overlappen de dwarsranden aan de boven- en onderzijde van de platen elkaar wel.

Het octrooi noemt alleen golfplaten van metaal als mogelijkheid en �vergeet� alternatieven als vezelcement, bitumen of kunststof. Zou het zijn omdat octrooihouder Usinor een groot staalconcern is? Aan de andere kant vergt deze gepatenteerde ventilatieoplossing onvermijdelijk minder staal dan bij een traditioneel dak, met golfplaten die elkaar gewoon aan alle kanten waterdicht overlappen. Is het geventileerde dak trouwens wel voldoende waterdicht?

Blijft ook de twijfel of dit zo�n flexibele oplossing is, want niets wijst er op dat de mate van ventilatie valt aan te passen aan de weersomstandigheden en de bezetting. En hoeveel verschillende soorten �herkauwende dieren� zijn er wel niet, met verschillende behoeftes?

Niet alleen de vertrouwde runderen, schapen en geiten herkauwen, maar ook edelherten, rendieren, damherten, elanden en zelfs giraffen, lama�s, kamelen en dromedarissen.

Reageer op dit artikel