nieuws

Krater in drukste snelweg Berlijn

bouwbreed Premium

berlijn – Uitgerekend op het drukste plekje van Berlijn heeft het water een anderhalve meter diepe krater in het wegdek geslagen.

Tot waarschijnlijk dit weekeinde moeten dagelijks 200.000 automobilisten uitwijken naar een alternatieve route.

De trechter is ontstaan in de A100 vlakbij de Funkturm, de belangrijkste toegangsweg tot miljoenenstad Berlijn. Het jarenlange gebeuk van het dreunende verkeer werd voor de hoofdwaterleiding uiteindelijk te veel.

“Een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, aldus B. Woelki van de Berliner Wasserwerken. “Het komt bijzonder weinig voor dat zo�n belangrijke waterleiding onder een snelweg ligt. De pijp ligt er al veertig jaar en zorgde nooit voor problemen. Waarschijnlijk heeft een combinatie van materiaalmoeheid en de hoge verkeersdruk het lek veroorzaakt.”

Volgens Woelki beschikt Berlijn over een uitstekend waterleidingnet. “Omdat de stad in de oorlog zo verwoest is, zijn onze waterleidingen relatief jong.” Dat er in de 7827 kilometer Berlijnse waterleiding elke dag gemiddeld drie breuken plaatsvinden, is volgens Woelki buitengewoon bescheiden. “Jaarlijks verliezen wij circa 2 procent van onze hoeveelheid water door lekkages. In Londen, waar het waterleidingnet veel ouder is, gaat zeker 32 procent verloren.”

Wegwerkers verwachten de herstelwerkzaamheden nog dit weekeinde te hebben geklaard.

Reageer op dit artikel