nieuws

Klimaatbeleid in gebouwde omgeving blijkt succesvol

bouwbreed

den haag – De CO2-uitstoot van gebouwen is verminderd met 4 miljoen ton. Zonder beleid waren de emissies ruim 7 procent hoger geweest. Het klimaatbeleid heeft dus effect gehad, constateert staatssecretaris Van Geel (VROM).

Dit blijkt uit een evaluatie van het klimaatbeleid voor de periode 1995-2002. De studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecofys, in opdracht van het ministerie van VROM. De CO2-reductie bij de woningbouw wordt geschat op 2,4 miljoen ton CO2 en bij de utiliteitsbouw 1,6 miljoen ton CO2.

Volgens de studie zijn de fiscale regelingen, zoals Regulerende Energie Belasting bij de woningbouw en de Energie Investerings Aftrek bij de utiliteitsbouw, het meest effectief geweest.

Het klimaatbeleid van de gebouwde omgeving moet energiebesparing bevorderen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld de Energie Prestatie Norm (EPN) en de Energie Premie Regeling (EPR). De eerste is gericht op een energiezuinig ontwerp van de woning, de laatste is een subsidie voor energiebesparende voorzieningen en adviezen in bestaande bouw. Energiebesparing in de utiliteitsbouw worden ondersteund met de Energie Investerings Aftrek (EIA) en de VAMIL- regeling

Van Geel gebruikt de uitkomsten van het onderzoek voor het toekomstige klimaatbeleid van de gebouwde omgeving. Voor de behandeling van de VROM-begroting zal hij de Tweede Kamer hierover informeren.

Reageer op dit artikel