nieuws

Kabelleggers concurreren elkaar dood

bouwbreed Premium

rotterdam – De kabellegsector dunt steeds verder uit. Door de moordende concurrentie is eenderde van het personeel al op straat beland; meer ontslagen zullen volgens vakbonden onherroepelijk volgen. Om het hoofd boven water te houden, zien rivalen zich ondertussen genoodzaakt samen te werken.

“Bijna alle bedrijven zijn inmiddels wel bij ons langs geweest”, schets districtsbestuurder H. Crombeen van vakbond FNV Bouw de penibele situatie waarin de kabel- en buizenleggers verkeren. Onderwerp van gesprek is telkens weer de afvloeiing van overtollig geworden werknemers.

Volgens de vakbondsman is zo�n 30 procent van de personeel al weggesaneerd. Het gaat om meer dan duizend werknemers.

“Al bijna twee jaar wordt gesneden. Dat proces zet zich door omdat nutsbedrijven en telecombedrijven nauwelijks investeren in infrastructuur. Alleen de meest noodzakelijke reparaties worden nog gedaan. Op de weinige projecten die wel worden aangeboden, wordt veel ingeschreven. Daardoor staan de prijzen onder druk. De markt ligt op z�n gat en het ziet er niet naar uit dat het snel beter wordt.”

Het is wachten op een groot faillissement, denkt Crombeen. Vorig jaar viel Meijsen om, destijds de grootste kabellegger van het land. “Wie heeft de langste adem, dat is nu de vraag. Er is geen bedrijf in de sector dat break-even draait. Zelfs de grote jongens hebben niet veel vet meer op de botten. Ze eten zichzelf op en hopen maar dat de ander als eerste bij de staart is.”

Vanwege de slechte vooruitzichten besloot Heijmans onlangs de kabellegactiviteiten compleet te beëindigen. Dat ging ten koste van driehonderd arbeidsplaatsen. Andere grote spelers, zoals A. Hak, Dura Vermeer Ondergrondse Infra en Volker Wessels-divisie Visser & Smit Hanab, zagen zich gedwongen in te krimpen. Koop-dochter Nacap sloot in het noorden een aan tal kleine vestigingen.

“Wat je nu ook ziet”, zegt Crombeen, “is dat wordt geprobeerd op de salarissen te korten. Soms wel tot 9 procent.”

Bovendien trekken de gezworen concurrenten meer en meer met elkaar op in een poging het hoofd boven water te houden, aldus de vakbond. Woordvoerder A. Smits van A. Hak bevestigt dat. Klussen worden volgens hem gebundeld en verdeeld. “Zo kun je beter je mensen en middelen inzetten”, aldus Smits. “Overigens gebeurt dat met medeweten van de opdrachtgever.”

FNV Bouw is niet gelukkig met die gang van zaken. Crombeen: “Er wordt met personeel geschoven. Het gevaar daarvan is dat werknemers bij een ander bedrijf in dienst treden. Dat betekent dat ze als nieuweling bij de eerst volgende sanering er als eerste uitvliegen.”

Zowel bonden als werkgevers durven niet aan te geven wanneer de markt weer zal aantrekken. Smits: “Wat wij wel zien is dat het volgend jaar drukker zal zijn dan dit jaar. Maar het zal nog wel even een vechtersmarkt blijven.”

Reageer op dit artikel