nieuws

Henket en De Jonge ontvangen BNA-kubus

bouwbreed

amsterdam – De architecten Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge worden onderscheiden met de BNA-kubus. Dat heeft de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) bekendgemaakt.

Ze krijgen de prestigieuze prijs vanwege hun betrokkenheid bij het revitaliseren van onder meer de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam, de Verkadefabriek in Den Bosch en Hogeschool voor de kunsten in Den Bosch. “Met deze architectuurprijs wil de BNA zijn grote waardering tonen voor de wijze waarop beide architecten inhoud hebben gegeven aan het begrip revitalisering”, laat de BNA weten.

Het is voor het eerst dat de prijs aan twee architecten wordt toegekend. “Zij hebben beiden een duidelijke visie op het revitaliseren van het architectonisch erfgoed”, zo oordeelt de jury over de twee. “Elementen als intelligente toekomstgerichte oplossingen, zorgvuldigheid en vakmanschap zijn duidelijk af te lezen aan het werk van beide laureaten. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam door Wessel de Jonge, De Verkadefabriek in Den Bosch en de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem door Hubert-Jan Henket en hun gezamenlijke inspanningen voor Zonnestraal in Hilversum.”

Een ander zwaarwegend argument voor de jury was dat beide bouwmeesters zich inzetten voor het behoud van de modernistische architectuur van na de Tweede Wereldoorlog. In dat kader werken Henket en De Jonge binnen de door hen opgerichte internationale organisatie Docomomo. Deze zet zich in voor het documenteren en conserveren van gebouwen, landschappen en stedenbouwkundige ensembles van de Moderne Beweging.

De kubus wordt jaarlijks door de BNA toegekend aan een persoon of een instelling als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de Nederlandse architectuur. De onderscheiding wordt op 12 november voor de 35ste keer uitgereikt.

Reageer op dit artikel