nieuws

Geen tweede huizen buiten Vinex-locaties in Overijssel

bouwbreed Premium

den haag – De provincie Overijssel staat buiten de Vinex-locaties uitsluitend kleinschalige woningbouw voor de lokale bevolking toe. Dit moet voorkomen dat landelijke gebieden worden overspoeld door mensen die een tweede woning zoeken.

De dorpskern van Windesheim (gemeente Zwolle) wordt de komende jaren uitgebreid met zo�n dertig woningen. Dorpsbewoners kwam daartegen in het geweer. Zij vinden dertig nieuwe woningen te veel voor een dorp met driehonderd inwoners. Bovendien denken ze dat de huizen bestemd zijn voor �nieuwkomers� en niet voor mensen uit Windesheim zelf, zoals de gemeente beweert.

De dorpsbewoners gingen tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Raad van State. De vaste adviseur van de raad ziet geen reden het plan af te keuren. De nieuwbouwwoningen lijken daadwerkelijk bestemd voor de doelgroep; jonge gezinnen en senioren uit Windesheim.

Ook de Raad van State vraagt zich af of dertig huizen ineens niet wat veel van het goede is, zeker gezien de stagnerende bevolkingsgroei. Volgens Zwolle staat echter vast dat er voldoende belangstelling is onder de bevolking. Het bouwplan is niet bedoeld om het regionale tekort aan Vinex-woningen op te vangen, maar juist om te voorkomen dat Windesheim leegloopt. Bovendien wordt het plan gerealiseerd in twee fasen. Als de belangstelling tegenvalt, kan de uitvoering worden bijgesteld.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Reageer op dit artikel