nieuws

Europese bouw iets in de lift

bouwbreed Premium

luxemburg – De bouwproductie in de 25 landen van de Europese Unie is in het eerste kwartaal met 3,8 procent gestegen. In de twaalf landen van de Euro-zone bedroeg de stijging slechts 1,2 procent. Dat is wel het hoogste cijfer sinds het eerste kwartaal van 2001.

De bouw lijkt iets uit het dal te klimmen. Dat is voornamelijk te danken aan de b&u-sector waar de groei 4,5 procent bedroeg ten opzichte van het eerste kwartaal in 2003. In de civiele bouw bedroeg de stijging slechts 0,9 procent, zo blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat..

Opvallend is verder dat de groei vooral plaatsvindt in de nieuw toegetreden landen in de EU en in de �oude� landen buiten de eurozone. Zowel in de Euro-25 als in de Euro-15 bedroeg de stijging 3,8 procent tegen 1,2 procent in de 12 landen van de eurozone.

Van kwartaal op kwartaal gezien waren de cijfers minder indrukwekkend. De stijging bedroeg slechts 0,4 in de EU-25-landen, 0,6 procent in de EU-15 en daalde met 0,1 procent in de eurozone. In alle gevallen was er sprake van een lagere stijging dan in het laatste kwartaal vorig jaar.

Jaar op jaar scoorde Nederland lager dan het Europese gemiddelde met 3,1 procent groei. Wel was ons land een van de koplopers in de eurozone, waar met name Duitsland en Portugal de groeicijfers behoorlijk drukten. In Nederland is overigens voor het eerst sinds bijna twee jaar sprake van groei. Vergeleken met het vorige kwartaal steeg de productie in Nederland zelfs met 3,2 procent.

Discontinuïteit

Uit de Eurostat-cijfers kan verder worden opgemaakt dat in de nieuw toegetreden landen er sprake is van een enorme discontinuïteit in de bouw. Vooral binnenjaarlijks is het verschil in cijfers groot. In Polen bijvoorbeeld was in het tweede kwartaal van 2003 nog sprake van een groei van meer dan 10 procent. In het vierde kwartaal daalde productie met 10,3 procent in het eerste kwartaal nog eens met 16,3 procent. In andere toegetreden landen zijn dergelijke uitslagen zichtbaar.

Het aantal nieuwe orders is in het eerste kwartaal wel fors gestegen met meer dan 7 procent in alle EU-landen. Ook in de eurozone ziet het er wat dit betreft goed uit met een stijgingspercentage van 8,7 jaar op jaar. Van kwartaal op kwartaal is de groei minder met 1,8 procent.

De groei van de werkgelegenheid blijft achter bij de productiegroei. In Nederland blijft sprake van een afnemende werkgelegenheid. De afname lijkt wel iets minder te worden.

Reageer op dit artikel