nieuws

Eerste geveltoepassing zeerhogesterktebeton

bouwbreed

veldhoven – In Helmond, bij het nieuwe kantoor van Abab accountants, heeft Hurks Beton de eerste Nederlandse architectonische toepassing van zeerhogesterktebeton gerealiseerd.

De BSI-raamkaderelementen vallen meteen op door hun slankheid. Met het zeerhogesterktebeton (ook wel aangeduid met Ultra High Performance Concrete ofwel UHPC) is namelijk probleemloos een betonkwaliteit B160 te maken.

De speciale materiaaleigenschappen leveren een betonproduct op dat niet alleen strak en slank oogt, maar dat ook zeer duurzaam is. In vergelijking met normale betonmengsels is UHPC namelijk veel dichter van structuur. Dat leidt tot een grote mate van ondoordingbaarheid wat verwering voorkomt, zelfs in een eventueel relatief agressief milieu.

Volgens Hurks Beton is dat in deze situatie een beeldbepalend voordeel, omdat de raamkaderelementen deels ook een dorpelfunctie hebben bij de hemelwatergeleiding over de verder gemetselde gevel.

De slankheid danken de raamkaderelementen mede aan de toepassing van kunststofvezels als alternatief voor traditioneel wapeningsstaal dat, om aantasting van het staal te voorkomen, altijd een minimale betondekking nodig heeft. Dat had in dit geval geleid tot een fors dikker element.

Van Aken Architectuur en Stedebouw ontwierp het kantoor van Abab, in opdracht van Hurks Bouw & Vastgoed.

Reageer op dit artikel