nieuws

Doden bij bouw Olympisch dorp schuld van aannemerij

bouwbreed

athene – Het exceptioneel hoge aantal dodelijke ongevallen tijdens de bouw van het Olympisch dorp in Athene, is de schuld van op winst beluste aannemers. Dat zegt de internationale bouwbond, de IBBH.

De bond is een nader onderzoek gestart naar de oorzaken van de vele dodelijke ongevallen. Van veertien fatale ongelukken is door de Griekse bouwbond gedetailleerde informatie verzameld. Daaruit valt volgens de IBBH op te maken dat bouwvakkers bewust zijn blootgesteld aan levensgevaarlijke werkomstandigheden.

“Bouwvakkers hebben onder zeer moeilijke condities moeten werken: werkdagen tot wel veertien uur, een verzengende zon en constante druk om alles op tijd af te krijgen”, zegt voorzitter G. Philiousis van de Griekse bouwbond. Hij spreek van crimineel gedrag door aannemers.

Er is volgens Philiousis voldoende bewijs dat de veiligheidsregels niet in acht zijn genomen, beschermingsmiddelen niet zijn uitgereikt en de organisatie in de bouwputten slecht was. “Bouwvakkers die daarover klaagden, werden onmiddellijk ontslagen. Dat is crimineel in de ware zin van het woord. Aannemers hebben gehandeld puur uit winstbejag.”

Philiousis verwijt bouwbedrijven ook goedkope, ongeschoolde arbeidskrachten uit onder meer Pakistan, Albanië en Syrië te hebben ingehuurd. “Gevolg? Bouwvakkers die daar niet voor waren opgeleid, hebben met gevaarlijke machines moeten werken. Ze zijn bovendien gedwongen om overuren te maken om opleverbonussen voor hun bazen binnen te halen.”

De voorzitter van Griekse bouwbond denkt dat vrijwel alle dodelijke ongelukken voorkomen hadden kunnen worden. Daarbij wijst hij naar de Olympische Spelen van vier jaar geleden in Sydney. In aanloop naar dat toernooi kwam tijdens bouwwerkzaamheden één bouwvakker om het leven.

Overigens denkt Philiousis dat er in Athene veel meer dan veertien doden zijn gevallen op de bouw. “Dat moet wel gezien de omstandigheden waaronder stadions, behuizing en infrastructuur voor de Olympiade tot stand gekomen.”

Het stoort Philiousis verder dat het hoge dodental wordt doodgezwegen in de Griekse media en door de nationale politiek. Hij hoopt dat daar een einde aan komt door druk vanuit andere landen. Australië heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij de regering van Griekenland.

Reageer op dit artikel