nieuws

Directeur besloot tot verbouwing Stadsschouwburg

bouwbreed Premium

GRONINGEN – De Groningse schouwburgdirecteur T. van der Goot is volledig verantwoordelijk voor de illegale verbouwing van het interieur, middels het dichtstorten van een vide, van de Stadsschouwburg.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van gemeentesecretaris Bakker. Justitie stelt nu een strafrechtelijk onderzoek in, omdat het aanbrengen van veranderingen aan een monument zonder toestemming van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg wordt gezien als een misdrijf.

B en W heeft zich inmiddels achter de inhoud van het rapport heeft geschaard. De disciplinaire maatregelen tegen Van der Goot, kunnen variëren van een schriftelijke berisping tot oneervol ontslag. Van der Goot besloot in juni op eigen houtje de vide van de schouwburg te dichten, na verontrustende cijfers over de exploitatie van de horeca in het gebouw. De directeur zag grote logistieke en financiële voordelen van het dichten van de vide.

Geen moment kwam het bij Van der Goot, die de ingrepen per se voor de start van het nieuwe theaterseizoen gereed wilde hebben, op dat voor dergelijke verbouwingen vergunningen noodzakelijk zijn. Ook werd geen overleg met de gemeente, eigenaar van het pand, over de voorgenomen verbouwing gevoerd. Gemeentesecretaris Bakker beschouwt dat in zijn rapport als een grove nalatigheid, waarvoor uitsluitend Van der Goot verantwoordelijk is.

Inmiddels heeft aannemingsbedrijf Jurriëns in Groningen ook een deel van de verantwoordelijkheid op zich genomen. De ruim 3000 euro voor het in oude glorie herstellen van de vide in de schouwburg neemt het bedrijf voor eigen rekening.

Reageer op dit artikel