nieuws

Dieven azen op materieel bij verhuurders

bouwbreed

apeldoorn – Verhuurbedrijven van bouwmachines worden steeds vaker bestolen, aldus verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Jaarlijks verdwijnen duizenden vorkheftrucks, shovels en graafmachines.

Achmea schat dat er dit jaar van bouwplaatsen en verhuurbedrijven tussen de 15 en 20 miljoen euro aan materieel verdwijnt. Het grootste deel van de gestolen machines is eigendom van verhuurders. “

Voorheen verdween materieel van bouwplaatsen, maar die worden steeds beter bewaakt. Criminelen richten zich daarom op de verhuurders”, zegt een woordvoerder van Centraal Beheer Achmea. Het gaat veelal om personen die materieel huren en de machines niet meer terugbrengen.

Voor volgend jaar ziet Achmea het somber in. De verzekeraar schat dat het aantal diefstallen met 10 tot 15 procent zal oplopen.

De cijfers die Achmea noemt vallen mee in vergelijking met de gegevens die zijn gepubliceerd op de handels-website voor de bouw, Bouwtrader Intermediair. Volgens Bouwtrader werd vorig jaar 150 miljoen euro schade aangericht door diefstallen van bouwmaterieel.

Vorkheftrucks

Er zijn nog meer verschillen tussen de gegevens van Achmea en die van Bouwtrader. De verzekeraar meldt dat het grootste deel van de vorkheftrucks, shovels en graafmachines naar het buitenland worden getransporteerd. Bouwtrader: “De kreet �vandaag gestolen, morgen in Polen� blijkt niet altijd op te gaan. Uit taxaties blijkt dat 40 tot 60 procent van het gestolen materieel in de Nederlandse, Duitse of Belgische markt blijft circuleren.”

Bouwplaatsen

Uit gegevens van recherchebureau Trader blijkt dat diefstal van bouwplaatsen ook nog geregeld voorkomt. Trader meldt voor het afgelopen jaar 33 materieeldiefstallen van bouwplaatsen.

Soms werden de locaties meerdere keren door het dievengilde bezocht. Zo werden in het weekend van 16 juli op een bouwplaats in Amersfoort een minigraafmachine, een vrachtwagen en een een trilplaat gestolen. Bij de nieuwbouw van de woonboulevard in Breda verdwenen binnen veertien dagen twee ruwterreinheftrucks van het merk Manitou.

Reageer op dit artikel