nieuws

DHV boekt beter resultaat dankzij saneringen

bouwbreed Premium

amersfoort – DHV heeft zowel het bedrijfsresultaat als de nettowinst in het eerste halfjaar van 2004 verbeterd. Dat blijkt uit de cijfers die het Amersfoortse ingenieursbureau gisteren heeft gepubliceerd.

De stijging is voornamelijk het gevolg van kostenreducties. Het bedrijfsresultaat klom van 4,1 miljoen euro naar 5,6 miljoen. De winst groeide met ruim 25 procent naar 2,8 miljoen euro, aldus DHV. Het ingenieursbureau kampt al jaren met tegenvallende marktomstandigheden. Dat leidde vorig jaar tot een forse sanering, waarbij in Nederland ruim 120 arbeidsplaatsen verloren gingen.

Tegenover de stijgende resultaten staat een dalende omzet. Volgens DHV staan in zowel het binnen- als het buitenland de verkopen onder druk. Door de internationaal zwakke economische omstandigheden loopt met name vanuit de hogere overheden en de internationale financiers het aantal opdrachten terug. “In Nederland is sprake van stagnatie van de infrastructuurmarkt. De divisie Water ondervindt vooral in Azië een afname van de overheidsinvesteringen.”

DHV ziet door de uitbreiding van de Europese Unie mogelijkheden in Centraal- en Oost-Europa. Met kantoren in Polen, Tsjechië en Hongarije zegt het ingenieursbureau “goed gepositioneerd te zijn om de hieruit voortvloeiende kansen te benutten.” Ten opzichte van vorig jaar is de omzet van deze bedrijfsonderdelen in de eerste helft van 2004 met 30 procent gestegen.

Verdere uitbreiding overweegt DHV in India. Het bureau is daar al actief, maar “ter versterking van de concurrentiepositie” is het voornemens een unit van ongeveer honderd medewerkers op te richten. DHV meldde ook betrokken te zijn bij het ontwerp van de rondweg van Warschau, het masterplan voor de luchthaven van Athene en een zorgcomplex in Rotterdam.

Reageer op dit artikel