nieuws

Dekker stelt toezicht in voor SWH

bouwbreed

den haag – Minister Dekker (volkshuisvesting) heeft toezicht ingesteld voor de woningcorporatie Stichting Wonen s Hertogenbosch (SWH) wegens een fraudezaak. Oud-directeur H. Verel vroeg aannemer P. Hoedemaker en Zn uit Rosmalen zijn huis te verbouwen en de 86.000 euro in rekening te brengen als stormschade aan corporatiewoningen.

Aangesteld toezichthouder M. Duijnker, oud-bestuursvoorzitter bij corporatie Portaal, gaat de administratie en de interne controle in de gaten houden. Daarnaast controleert ze het tijdelijk bestuur van de stichting. De Inlichtingen en Opsporingsdienst van VROM werkt aan een strafrechtelijk onderzoek naar de fraude met corporatiegeld onder leiding van het Openbaar Ministerie.

De voormalige directeur H. Verel is inmiddels oneervol ontslagen. Het bestuur en de raad van commissarissen zijn zelf opgestapt om het onderzoek naar de fraude niet te hinderen. Volgens huidig directeur B. Maasland kwam dat voort uit “absolute wil om schoon schip te maken”.

Maasland is “heel blij” met de aangestelde toezichthouder. “Ik heb de publieke verantwoordelijkheid van de corporatie hoog in de standaard staan. Het is daarbij goed dat de toezichthouder een directe lijn heeft met de externe toezichthouder, het ministerie”, aldus de directeur.

Onder leiding van Maasland is na aanhoudende geruchten en interne signalen een onderzoek gestart naar de praktijken van de oud-directeur. Dat loopt nog steeds. Inmiddels is één medewerker geschorst om het onderzoek vrij baan te geven en een oud-medewerker staat onder verdenking. Eind van het jaar moet het interne onderzoek zijn afgerond.

Samen met de firma Hoedemakers werkt de corporatie in een joint-venture samen aan een project op Vinex-wijk Groote Wielen. De samenwerking wordt dan ook niet meteen beëindigd. Maasland heeft wel een toezegging voor meewerken aan het onderzoek en een schriftelijke verklaring van de aannemer dat de 86.000 euro wordt terugbetaald.

Inmiddels heeft Maasland de werkprocessen aangescherpt en een integriteitscode ingesteld voor een �zero-tolerance�-beleid.

Reageer op dit artikel