nieuws

Conferentiezaal in één keer op toren

bouwbreed

rotterdam – Twee buitenproportionele rupskranen reizen binnenkort af naar Rotterdam om een complete conferentiezaal in één keer op het nieuwe Scheepvaart- en Transport College (STC) te hijsen. Constructeurs van diverse partijen op de bouwplaats breken zich al weken het hoofd over hoe ze de uitzonderlijke operatie vlekkeloos kunnen laten verlopen.

Op de kade naast de 65 meter hoge betonnen toren leggen mensen van De Kil Montage en Derckx Staalbouw de laatste hand aan het ineen bouten en controleren van de 270 ton zware staalconstructie van de conferentiezaal. Maar daarmee is het gevaarte nog lang niet klaar om op zijn plaats te worden gebracht tegen de top van het STC-gebouw. Pas wanneer gevels en zelfs een deel van de ramen zijn geplaatst, begint het hijswerk. Het totale gewicht van de doos (ruwweg 20 bij 30 bij 15 meter) bedraagt dan ongeveer 350 ton.

Wat de operatie vooral spannend maakt is het feit dat het gevaarte, dat aan vier punten wordt opgetakeld, te maken krijgt met buig- en trekkrachten als gevolg van de hijsbelasting. “Als je die niet goed opvangt, vallen de gevels eraf en breken de ramen tijdens het hijsen”, zegt projectleider A. van Kleisterlee van hoofdaannemer Heijmans IBC Bouw. Dwars door het stalen frame zijn daarom extra stabiliteitsverbanden aangebracht die de constructie zo stabiel en stijf mogelijk moeten maken. Het gewicht en de hijshoogte van 65 meter zijn op zichzelf geen probleem.

Nadat de conferentiezaal op zijn plaats hangt, moet 50 ton staal worden verwijderd dat tijdelijk dienst heeft gedaan als hulpverband of schoor.

Reageer op dit artikel