nieuws

Complex Messancy valt Vastned tegen

bouwbreed

rotterdam – De factory outlet in het Belgische Messancy blijkt voor beleggingsmaatschappij Vastned Retail een fikse tegenvaller. Teleurstellende belangstelling voor het verkoopcentrum heeft de bezettingsgraad van de investeringen bij de zuiderburen scherp doen dalen tot 89,3 procent.

Vastned ziet zich gedwongen om nieuwe initiatieven te nemen om huurders naar Messancy te trekken. Het winkelcomplex ligt aan de snelweg dicht bij het punt waar Frankrijk, Luxemburg en België aan elkaar grenzen. De gewijzigde aanpak ten aanzien van Messancy heeft betrekking op zowel verhuur, marketing en het lokale management. Extra financiële prikkels worden ingezet om de schade zo veel mogelijk te beperken.

De magere bezetting in België, dat vorig jaar nog goed was voor een score van 95,5 procent, steekt schril af bij de prestaties elders in Europa. In Nederland, Spanje en Frankrijk is 98 procent of meer van de beleggingen verhuurd. In Italië en Portugal zijn zelfs alle beschikbare meters aan de man gebracht.

De matig renderende Duitse vastgoedportefeuille, met een bezettingsgraad van 90,2 procent, staat op het punt verkocht te worden. Het vrijkomende geld gaat in de loop van 2005 naar nieuwe investeringen.

De boekwaarde van de Vastnedbezittingen bedroeg op 30 juni bijna 1,6 miljard euro. Op de Duitse panden werd 33,1 miljoen euro afgeschreven. Een hogere waarde kregen de bezittingen in Nederland (5,5 miljoen), Spanje (7,6 miljoen), België (2,5 miljoen) en Frankrijk (2,5 miljoen euro).

Het beleggingsresultaat van Vastned Retail steeg in de eerste helft van het jaar met 3,4 procent tot 31,6 miljoen euro. De groei vindt zijn wortels in de hogere huuropbrengsten, welke met 400.000 euro stegen naar 64,7 miljoen euro.

Vastned verkocht in de eerste helft van het jaar enkele winkels en appartementen in Amsterdam voor 15,3 miljoen euro. In Frankrijk ging voor 15,6 miljoen euro een winkelcentrum in St. Genevieve-des-Bois in andere handen over. Het beleggingsresultaat per aandeel daalde van 1,28 naar 1 euro.

De kantorentak van Vastned kampt met aanzienlijke leegstand. De bezettingsgraad daalde tot 84,1 procent. In dezelfde periode vorig jaar kon het bedrijf gemiddeld nog 89,6 procent verhuren. Doordat extra inspanningen nodig waren om huurders aan te trekken, namen de exploitatiekosten toe.

Het totale beleggingsresultaat van de kantoorexploitant eindigde vanwege lagere afschrijvingen hoger: op 13,8 miljoen euro tegenover de 0,8 miljoen vorig jaar. Het directe beleggingsresultaat verminderde met 13,5 procent. De waarde van de kantorenportefeuille daalde met 100 miljoen tot 1,2 miljard euro. De bezittingen in Nederland en België werden met respectievelijk 3,6 en 9,7 miljoen euro afgewaardeerd.

Reageer op dit artikel